Banner
Point d.o.o.

Peter Jackson

Peter Jackson
Rođen: 31.10.1961.
(Pukerua Bay, NZL)
Opis:Redatelj
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Peter Jackson je novozelandski redatelj, producent, trostruki osvajač Nagrade filmske akademije (Oscar), Zlatnog Globusa i BAFTA nagrada.
Publici je najviše poznat kao redatelj i ko-scenarist trilogije Gospodar prstenova, koju je adaptirao prema knjigama J. R. R. Tolkiena zajedno sa svojom dugogodišnjom partnericom Fran Walsh te Philippom Boyens.
Jackson je ušao u filmsku povijest kao prva osoba (i jedina do sada) koja je režirala tri filma usporedo. Naravno, riječ je o gore spomenutoj trilogiji.
Prvi put je dobio pozornost svojim horor komedijama, a na svjetlo pozornice je iskoračio filmom ˝Nebeska stvorenja˝ (eng. Heavenly Creatures).

Peter je sam izjavio da svoj život dijeli u tri dijela: prije, za vrijeme i poslije Gospodara prstenova.

Peter Jackson je rođen 31. listopada 1961. u malom obalnom mjestu Pukerua Bay, na Novom Zelandu, kao jedino dijete engleskih emigranata Billa i Joan Jackson.
Već od rane dobi postaje ljubitelj filmova, odrastajući na onima Raya Harryhausena.
Kad mu je bilo osam godina, počeo je snimati kratke filmove s prijateljima na kameri koju mu je kupila obiteljska prijateljica, a s devet pokušava napraviti obradu King Konga vlastitim stop-motion modelima.

U tinejdžerskim godinama horori imaju veliki utjecaj na njega, ponajviše ˝Teksaški masakr motornom pilom˝ i ˝Zora mrtvih˝.
Sa 17 godina je napustio školu jer se želio zaposliti u novozelandskoj industriji filma, no kako nije bio primljen, počeo je raditi kao šegrt za fotografiranje.
Njegov prvi filmski debut nije bio u ulozi režisera, scenarista ili producenta, već je imao ulogu u švedskom filmu ˝Sandpipers˝.
Novcem kojim je štedio od plaće, kupio je rabljenu 16mm kameru za $250 i počeo snimati kratku sf komediju koja je trebala trajati nekih 10 minuta.
Na kraju se tih 10 minuta pretvorilo u film od 90 minuta, u periodu od 1983. do 1987. godine.
Film, koji je nazvan ˝Bad taste˝ je skoro sam financirao Jackson, osim završnog dijela za koji je novac dala novozelandska filmska komisija.
Ta avantura je počela kad je imao 22 godine i startala kao svaki njegov film u autentičnom stilu: s niskim budžetom, s prijateljima i lokalnim ljudima angažiranim da glume u njemu.
Jackson je skoro sve učinio sam: režirao, producirao, snimao i igrao u njemu nekoliko uloga.

Jackson je imao prijatelja u filmskoj industriji te kad je ovaj shvatio da film ima komercijalni predznak, uspio ga je ugurati u službeni program Filmskog festivala u Cannesu, gdje je dobio mnogobrojne pohvale i nagrade, te je prodao prava prikazivanja u 12 zemalja.
Film je postao hit zbog svog bizarnog humora i zbog prevelike količine specijalnih efekata, otvorivši mu širom vrata kao redatelju.
Za vrijeme post-produkcije filma ˝Bad taste˝ upoznao je Fran Walsh.
Dao je otkaz u lokalnoj fotografskoj trgovini i postao poznati režiser nakon svog prvog profesionalnog filma ˝Braindead˝ (u Sjevernoj Americi je izašao pod naslovom ˝Dead Alive˝) iz 1992.
Na njemu je radio s Richardom Taylorom (WETA Workshop), kao i na nekim kasnijim ostvarenjima.
Film je igrao na mnogim festivalima širom svijeta i dobio 16 međunarodnih SF nagrada, uključujući prestižni Saturn.

Dvije godine kasnije (1994.) režira Nebeska stvorenja (eng. Heavenly Creatures) za koji je dobio Srebrnog lava na Filmskom festivalu u Veneciji i 15-minutne ovacije.
Uz to je bio nominiran za nagradu filmske Akademije, popularni Oscar, u kategoriji za najbolji scenarij, zajedno s Fran Walsh.
Film je zasnovan na istinitom događaju iz 1950-ih o dvije inteligentne i maštovite djevojčice čije opsesivno prijateljstvo dovodi do ubojstva jedne od njihovih majki.

Ostali njegovi radovi koji su također bili manje ili više hvaljeni su ˝The Frighteners˝ u koprodukciji s R. Zemekisom, s M. J. Foxom u glavnoj ulozi, te lutkarski film ˝Meet the Peebles˝ koji je bio namijenjen odraslijoj publici.
Osim toga, bio je i ko-redatelj za TV dokumentarac ˝Forgotten Silver˝, koji se također prikazivao na festivalima.

Pet

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.