Francis Ford Coppola

Francis Ford Coppola
Rođenje: 07.04.1939.
(Detroit, MI, US)
Opis:Američki filmski redatelj, scenarist i producent
Izvor:Wikipedia

Francis Ford Coppola (Detroit, 7. travnja 1939.), američki redatelj, scenarist i producent

Uspjeh njegova gangsterskog epa, a ujedno i obiteljske kronike, filma Kum iz 1972., koji se našao na vrhu najkomercijalnijih filmova svih vremena i dobio tri Oscara, svrstava Coppolu među vodeće američke redatelje koji početkom sedamdesetih bitno utječu na holivudski film.

Za nastavak svog najvećeg uspjeha Kum II dobiva šest Oscara 1974. godine.
To mu 1979. godine omogućuje realizaciju njegova najambicioznijeg projekta, spektakla Apokalipsa danas.

Francis Ford Coppola rođen je 7. travnja 1939. u Detroitu, Michigan, kao drugo od troje djece Carminea Coppole, u to vrijeme prvog flautista simfonijskog orkestra iz Detroita, i njegove žene Italie.
Obitelj se ubrzo preselila u predgrađe New Yorka, Long Island, gdje je Francis proveo ostatak djetinjstva.
Kao dječak prebolio je dječju paralizu koja ga je veći dio djetinjstva prikovala uz krevet.
Rabeći očevu 8-milimetarsku filmsku kameru, počeo je snimati filmove s deset godina.
Pohađao je sveučilište Hofstra gdje je diplomirao filmsku režiju te je preselio u filmsku školu sveučilišta u Los Angelesu (UCLA) gdje je snimio brojne kratke filmove.
Dok je pohađao filmski odjel UCLA-a, Francis je upoznao Jima Morrisona, čiju će glazbu poslije upotrijebiti u Apokalipsi danas.

U ranim šezdesetim, Coppola je počeo svoju profesionalnu karijeru snimajući niskobudžetne filmove s Rogerom Cormanom te pisati scenarije.
Svoj prvi poznati film snimio je s Cormanom, niskobudžetni Dementia 13.
Nakon što je prešao na polje mainstream filmova, s filmom You’re a Big Boy Now, Coppoli je povjerena filmska verzija broadwayskog mjuzikla Finianova duga, s Petuliom Clark u njezinom prvom američkom filmu, veteranom Fredom Astaireom u glavnim ulogama.
Producentu Jacku Warneru zasmetala je Coppolina ˝hipi˝ pojava s čupavom kosom i bradom pa ga je ostavio da se sam snalazi.
Odveo je glumce u Napa Valley kako bi snimili većinu vanjskih scena, ali te su scene bile u teškom kontrastu s onim snimljenim u ozvučenim holivudskim studijima, pa je film ispao nepovezan.
Suočen sa zastarjelim materijalom u vrijeme kad mjuzikli više nisu bili popularni, Coppolin uradak je bio poluuspješan, ali je zato njegov rad s Clark pridonio njenoj nominaciji za Zlatni globus za najbolju glumicu.
Tijekom ovog perioda, Coppola je živio sa svojom obitelji u Mandeville Canyonu u Brentwoodu, Kalifornija, prema autoru knjige Easy Riders, Raging Bulls, Peteru Biskindu.
.....

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.