Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

George Orwell

George Orwell
pravo ime: Eric Arthur Blair
Rođen: 25.06.1903. Wikipedia
(Motihari, Bengal, IND)
Umro: 21.01.1950.
Opis:Engleski dramatičar
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Eric Arthur Blair (Motihari, Bengal, 25. lipnja 1903. – London, 21. siječnja 1950.), poznatiji pod pseudonimom George Orwell, bio je engleski pisac i novinar.

Najpoznatiji je po alegorijskom političkom romanu Životinjska farma i antiutopijskom romanu 1984. Potonji, koji opisuje futurističko totalitarno društvo, doveo je do upotrebe pridjeve ˝orvelijanski˝ za opis mehanizma kontrole misli od strane države.

Eric Arthur Blair rodio se u Bengalu 1903., u britanskoj koloniji Indiji, gdje je njegov otac, Richard, radio za Državni odsjek za opijum.
Njegova majka, Ida, dovela ga je u Englesku kad je bio star godinu dana; nije vidio oca sve do 1907. kad je Richard posjetio Englesku na tri mjeseca prije ponovnog odlaska 1912.
Eric je imao stariju sestru Marjorie i mlađu sestru Avril.

U dobi od pet godina, Eric je bio poslan u malu anglikansku školu u Henley, koju su prije njega pohađale njegove sestre.
Nikada nije pisao o svojim uspomenama, ali je zasigurno zadivio učitelje jer je dvije godine kasnije predložen za ravnatelja jedne od najuspješnijih srednjih škola onodobne Engleske: škola Crossgates u Eastbourneu, u Sussexu.
Mladi je Eric pohađao školu Crossgates sa stipendijom koja je njegovim roditeljima omogućavala plaćanje samo polovice uobičajene školarine.
Mnogo godina kasnije, prisjetio se vremena u sv. Ciprijanu s gorčinom u eseju ˝Such, Such Were the Joys,˝ ali je bio dovoljno uspješan da zasluži stipendije za koledže Wellington i Eton.
Nakon jednog semestra provedenogu Wellingtonu, Eric se preselio u Eton, gdje je bio kraljev stipendist od 1917. do 1921.
Kasnije u životu je napisao da je bio ˝relativno sretan˝ u Etonu, koji je studentima dozvoljavao određenu slobodu, ali da je dolaskom u Eton prestao ozbiljno raditi.
Izjave o njegovoj uspješnosti na Etonu su različite: neki tvrde da je bio loš student, drugi to opovrgavaju.
Jasno je da ga nisu voljeli neki profesori, kojima se nije svidjelo Blairovo ponašanje, koje su oni shvaćali kao nepoštovanje njihovog autoriteta.

Nakon završetka studija u Etonu, bez nade za dobivanje sveučilišne stipendije i premalo novca, Eric se 1922. god. pridružio Indijskoj kraljevskoj policiji u Burmi.
Dao je ostavku i vratio se u Englesku 1928., zamrzivši imperijalizam (dokaz tome su njegova prva novela ˝Burmese Days˝, objavljena 1934., te zapaženi eseji A Hanging/Vješanje i Shooting an Elephant/Ubijanje slona).
Pseudonim je počeo koristiti godine 1933., dok je pisao za New Adelphi.
Pomalo začuđujuće za pisca progresivnih, socijalističkih stavova da je izabrao pseudonim koji je naglasio njegovu duboku životnu ljubav prema engleskoj tradiciji (George je svetac zaštitnik Engleske, dok je rijeka Orwell u Suffolku jedan od omiljenih dijelova Engleske).
Blair je nekoliko godina živio u besparici, ponekad i kao beskućnik, ponekad radeći kao najamni radnik, kao što se kasnije prisjećao u knjizi Down and Out in Paris and London/Nitko i ništa u Parizu i Londonu.
Neko je vrijeme radio kao učitelj dok ga loše zdravlje nije prisililo da prestane honorarno raditi kao pomoćnik u antikvarijatu u Hampsteadu.

Kao član Nezavisne radničke partije, Orwell je osjećao da se mora boriti u anti-staljinističkoj POUM (Radnička partija marksističkog jedinstva) u Španjolskom građanskom ratu.
U knjizi Homage to Catalonia/Kataloniji u čast, opisao je svoje divljenje očitom nedostatku klasnog društva u revolucijom zahvaćenim područjima Španjolske koje je posjetio.
Opisao je ono što je vjerovao da je bila izdaja radničke revolucije u Španjolskoj od strane Španjolske komunističke partije, potpomognuta od Sovjetskog Saveza.
Orwell je bio ranjen u vrat (blizu Huesce) dana 20. svibnja, 1937.; to je iskustvo opisao u kratkom eseju ˝Wounded by a Fascist Sniper˝, kao i u knjizi Homage to Catalonia.

Orwell je počeo zarađivati za život pišući književne kritike za list New English Weekly sve do 1940.
Za vrijeme Drugog svjetskog rata bio je član Home Guard (domovinska zaštita), a 1941. poče

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.