Banner
Point d.o.o.

Damir Urban

Damir Urban
Rođen: 19.09.1968.
(Rijeka, HRV)
Mjesto djelovanja:Rijeka, Zagreb
Opis:Hrvatski rock pjevač, tekstopisac i gitarista
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Damir Urban, rođen 19. septembra 1968. u Rijeci, je hrvatski rock pjevač, tekstopisac i gitarista, a od 2004. član je Vijeća za nove medijske kulture pri Ministarstvu Republike Hrvatske.

Svoj prvi javni nastup imao je na riječkoj rock sceni kao šesnaestogodišnjak s grupom ˝La bellona˝ koju je osnovao 1984. godine.
U bendu je svirao bas gitaru te pisao tekstove i muziku.
Tokom 1986. nastaje grupa ˝Laufer˝ u kojoj je autor tekstova, koautor muzike i vodeći vokal.
Prvi album Laufera ˝The best of...˝, s hitovima ˝Moja voda˝, ˝Svijet za nas˝, ˝Lopov Jack˝ i dr. izlazi 1993. u izdanju slovenske diskografske kuće ˝Corona records˝.
Pjesma ˝Moja voda˝ dobija nagradu Radija Velike Gorice za Hit godine.
U sljedeće dvije godine izlaze dva albuma, ˝Pustinje˝ (1994.) i ˝EP˝ (1995.) u izdanju kuće ˝Croatia Records˝.
Zbog autorskih nesuglasica grupa Laufer ubrzo prestaje s radom.

Godine 1996. izdaje prvi samostalni album, ˝Otrovna kiša˝ u izdanju Izabela Recordsa koji je snimio uz pomoć prijatelja okupljenih pod imenom 4. Album, na kojem se nalaze hitovi ˝Astronaut˝, ˝Nebo˝ i ˝Robot˝, nominovan je za nagradu Porin i to u tri kategorije: za najbolji video broj (˝Nebo˝), za najbolju produkciju, te najbolju snimku albuma.
Dvije godine kasnije, u izdanju Croatia Recordsa, izlazi drugi album, ˝Žena dijete˝, za kojeg dobija Porina za najbolji rock album i najbolji album alternativne muzike.
Međutim, nagradu za najbolji album alternativne muzike je odbio primiti smatrajući da album ˝Žena dijete˝ pripada rock žanru te da je nominacijom u kategoriji alternativnog rocka oštetio one koji to zaista jesu.
Pored Porina, album je osvojio i nekoliko ˝Crnih mačaka˝ te od strane muzičkih kritičara proglašen za jednim od deset najboljih albuma decenije.
U oktobru i novembru 2004. u studiju G.I.S. u Rijeci snima svoj treći album, ˝Retro˝, kojeg izdaje diskografska kuća ˝Croatia Records˝.
U snimanju su mu i ovaj put pomogli prijatelji pod imenom 4: Marko Bradašia (bubnjevi), Sandi Bratonja (bas), Saša Markovski (klavijature) i Tonči Radić (gitara).

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.