Banner
Point d.o.o.

Mark Knopfler

Mark Knopfler
Rođen: 12.08.1949.
(Glasgow, Scotland, GB)
Opis:Britanski gitarist, rock pjeva i skladatelj
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Mark Knopfler (Glasgow, kotska, 12. kolovoza 1949.), britanski gitarist, rock pjeva i skladatelj.

Svijetu je poznat ponajvie kao glas i gitara Dire Straitsa, kultnog rock sastava ije je sve pjesme napisao.
Nakon vrlo uspjene karijere s Dire Straitsima, nakon On the Night turneje definitivno je odluio poi svojim putem kao samostalan glazbenik, prije svega jer se elio dokazati kao umjetnik.
Solo radovi Knopfleru nisu bili strani poto je, dok je bio u Dire Straitsima, simultano snimao glazbu za filmove, producirao albume poznatih glazbenika poput Bob Dylana i Tine Turner, a takoer je sudjelovao u jednokratnim glazbenim projektima (kao pri formiranju grupe The Notting Hillbilies).
Njegov stil bi se mogao opisati kao klasini rock s vidnim utjecajem country glazbe, elementima irske i kotske narodne glazbe te s blagim blues tihom.
Kao slobodan glazbenik postie umjeren komercijalan uspjeh, dok su njegovi albumi vrlo dobro primljeni unutar postojee Dire Straits publike.
Sam Knopfler uiva visok ugled kao jedan od najboljih svjetskih gitarista (27. na Rolling Stoneovoj listi) i rock skladatelja.
Dodijeljeni su mu poasni doktorati glazbenika od Sveuilita u Newcastleu i Sveuilita u Sunderlandu. Primio je i poasno odlije britanskoga carstva 1999.

Mark Knopfler u svojoj je solo karijeri objavio 6 studijskih i 8 albuma filmske glazbe, te ostvario mnotvo drugih glazbenih suradnji s eminentnim glazbenicima kao to su Emmylou Harris, Guy Fletcher i Chet Atkins.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.