Banner
Point d.o.o.

Herman Melville

Herman Melville
Rođen: 01.08.1819.
(New York, NY, US)
Umro: 28.09.1891.
Opis:Ameriki romanopisac, pripovjeda i pjesnik
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Herman Melville (New York, 1. kolovoza 1819. New York, 28. rujna 1891.), ameriki romanopisac, pripovjeda i pjesnik.

Zbog rane oeve smrti naputa redovno kolovanje i nakon nekoliko neuspjelih uposlenja zapoljava se 1839. kao brodski mali na trgovakome brodu.
Melvilleova rana literatura, koju je apsorbirao kao autodidakt, ukljuuje Shakespearea, Bibliju autorizirane verzije (Biblija kralja Jakova), te sedamnaestostoljetne misaone autore kao to su sir Thomas Browne i Robert Burton.
Godine 1841. postao je lanom posade kitolovca, ali ga je napustio prije ugovornog roka te je zajedno s jo jednim lanom posade doivio niz avanturistikih zgoda na jednome od Marquikih otoka.
To mu je posluilo kao predloak za knjievni prvijenac s putopisno-antropolokom tematikom, Taipi, 1846., u kojem daje spoj prikaza egzotinih obiaja polineanske zajednice i poluautobiografskih pustolovina.
Omoo (1847.), je tematski nastavak Taipija, s naglaskom na unitavanju domorodake polineanske zajednice zapadnjakim tehnolokim i ideolokim osvajanjem.
Ostala djela ukljuuju Mardi (1849.), pustolovnu romansu i Bijela jakna (1850.), realistiki prikaz ivota na amerikoj fregati.
No, sva ta djela su danas rijetko itana i ne pobuuju interes osim kod specijalista posveenih Melvilleu ili amerikoj knjievnosti.
...

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.