Banner
Point d.o.o.

Shusaku Endo

Shusaku Endo
Rođen: 27.03.1923.
(Tokyo, JPN)
Umro: 29.09.1996.
Opis:Japanski knjievnik
Jezik:jap
Izvor:Najbolje knjige, Wikipedia

Shusaku Endo jedan je od najznaajnijih pisaca japanske knjievnosti 20. stoljea i pripadnik takozvane Tree generacije, pisaca koji su se u Japanu javili neposredno nakon Drugoga svjetskog rata.
Roen je u Tokiju 1923., a jo kao djeak s roditeljima seli u Manduriju (tada pod japanskom okupacijom).
Nakon razvoda roditelja 1933. vraa se u Japan s majkom koja uskoro prihvaa katoliku vjeru te u istom duhu odgaja mladog Endoa.
Zbog kranske vjere Endova obitelj ivi vrlo teko, osobito za vrijeme Drugog svjetskog rata, kada ultranacionalistika vlast u Japanu sve krane proglaava izdajnicima.
Nedugo nakon zavretka rata Endo seli u Francusku na studij knjievnosti, gdje se, nakon vjerske, suoava s jo jednom vrstom diskriminacije - onom rasnom.
Zbog tekih ivotnih prilika esto pobolijeva (dijagnosticirana mu je tuberkuloza), a nakon objavljivanja prvog romana Shiroihito (Bijeli ovjek) 1955., dobiva nagradu Akutagawa, za najbolji knjievni prvijenac.
Teko ivotno iskustvo - stigma vjenog stranca, osjeaj otuenosti i nepripadnosti, suoavanje s rasizmom i borba s tekom boleu - ostavilo je dubok trag i u njegovu knjievnom stvaralatvu, a na posebnost njegovih djela dodatno je utjecala i njegova jedinstvena mjeavina japansko-kranskog pogleda na svijet.
Za svoje knjievno djelo Endo je dobio mnotvo knjievnih nagrada, a nekoliko je puta bio nominiran i za Nobelovu nagradu za knjievnost, koju nikada nije dobio jer su pojedini lanovi odbora njegov roman Skandal (Scandal) iz 1986. smatrali pornografijom.
Njegovi romani More i otrov (The Sea and Poison, 1958.), Divna luda (Wonderful Fool, 1959.), utnja (Silence, 1966.) i Duboka rijeka (Deep River, 1993.) prevedeni su na vie od 30 svjetskih jezika.
utnja (Profil, 2010.) njegov je prvi roman objavljen na hrvatskom jeziku i njegov najvaniji roman koji je neposredno nakon objavljivanja, 1966. godine, oznaen kao remek-djelo svjetske knjievnosti i jedan od najboljih romana dvadesetog stoljea.
Endo je umro 1996.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.