Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Bertolt Brecht

Bertolt Brecht
Eugen Berthold Friedrich Brecht
Rođen: 10.02.1898. Wikipedia
(Augsburg, DE)
Umro: 14.08.1956.
Opis:Njemački književnik, redatelj, filmski pisac i pjesnik
Jezik:njemački
Izvor:Wikipedia

Njemački književnik, redatelj, filmski pisac i pjesnik.

Bertolt Brecht , rođen kao Eugen Berthold Friedrich Brecht (Augsburg, 10. veljače 1898. - Istočni Berlin, 14. kolovoza 1956.) njemački književnik.

Studirao je prirodne znanosti i medicinu u Münchenu, ali se ubrzo posvetio kazalištu.
Nakon dolaska nacista na vlast 1933., odlazi u Dansku. K
ada se činilo da će 1939. početi rat, Brecht se preselio u Stockholm, gdje je ostao godinu dana. Kada je Hitler 1940. napao Dansku i Norvešku, Brecht je pobjegao u Finsku, gdje je do 1941. čekao izlaznu vizu za SAD.
U emigraciji djeluje protiv nacizma i militarizma i to kao dramaturg, pisac i izdavač. 1948. godine vraća se u istočni Berlin i osniva ˝Berlinski Ansambl˝.
Protestirajući protiv nepravednosti suvremene civilizacije, Brecht je počeo s totalnom, anarhističkom pobunom, da bi kasnije prihvatio marksistički nazor na svijet, kojim je snažno obojena njegova cjelokupna društvena satira.

Za Brechta je teatar mjesto političkog prosvjetljenja i agitacije: On radi na razvoju novih oblika kazališta koje gledatelje treba potaknuti na razmišljanje i djelovanje.
Takav teatar jest epski teatar, a V-efekt (Verfremdungseffekt) njegovo je osnovno sredstvo i tehnika. V-efekt znači razbijanje prepreka između publike i glumaca, kao i ideje da prvi moraju biti pasivni, a drugi aktivni.
Poznate se stvari pri tome predstavljaju u novom svjetlu te tako upućuju na kontradiktornu stvarnost, dok se radnja putem komentara i songova prekida, što kod gledatelja uništava svaku iluziju.

Brechtova nemilosrdna i gorka poruga prema modernom društvu znala je ići do totalne redukcije čovjekove stvarnosti na četiri osnovne funkcije: jesti, bludničiti, mlatiti i pijančevati.
Po smionosti svojega izraza, snazi eksperimenata i strastvenosti angažmana, Bertolt Brecht najistaknutiji je njemački dramatičar 20. stoljeća.

Djela
˝Baal˝ (1918.)
˝Momak u stroju˝
˝Prosjački roman˝ (1934.)
˝Majka Courage i njezina djeca˝ (1941.)
˝Kavkaski krug kredom˝ (1954.)
˝Dobri čovjek iz Sečuana˝ (1943.)
˝Opera za tri groša˝ (1928.)

Istaknuti dramatičar 20. st., smion eksperimentator i duhovit parodičar.
Strastveno angažiran ljevičar, oštro kritizira suvremenu civilizaciju.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.