Pat Boone

Pat Boone
Charles Eugene Boone
Rođenje: 01.06.1934.
(Jacksonville, Florida, US)
Opis:Ameriki pop pjeva i glumac
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Pat Boone (roen je kao Charles Eugene Boone, Jacksonville, Florida 1. lipnja 1934. - ) je Ameriki pop pjeva i glumac osobito popularan 1950-ih i 1960-ih.

Pat Boone prodao je preko 45 milijuna albuma, imao 38 hitova koji su se popeli na top ljestvice i glumio u 12 hollywoodskih filmova.
Pat Boone je na vrhuncu svoje karijere bio pjeva starog kova - lagerskog tipa prije pojave rock and rolla.

Pat Boone pjeva i nastupa i dan danas.

Boone je bio uspjean na raznim poljima, bio je televizijska zvijezda, vodio je vlastiti show od 1957-1959. godine - The Pat Boone Chevy Show.
Napisao je puno knjiga, i dosta bestsellera iz 1950-ih (knjiga savjeta za tinejdere Twixt Twelve and Twenty, Prentice-Hall).
Pat Boon pridonio je irenju popularnosti crnakih pjesama i ritmova rock and rolla 1950-ih.
Po nekim anketama, poput onog magazina Billboard, Boone je bio drugi najpopularniji izvoa 1950-ih, odmah iza Elvisa Presleya.

Pat Boone se okuao u mnogim poslovima, a dokazao se kao uspjeni voditelj, televizijski zabavlja, ali i kao politiki komentator, promicatelj konzervativne politike, te kao veliki kranski aktivist, pisac i propovjednik.

Boone je roen u Jacksonvilleu, Florida ali se ve sa dvije godine preselio u Nashville, Tennessee, u kojem je odrastao i proveo kolovanje (Lipscomb College, Lipscomb University).

Boone je poeo pjevati i izdavati ploe od 1954. godine za diskografsku kuu Republic Records.

Njegova izvedba pjesme Fats Domina 1955 Aint That a Shame postala je veliki hit.
Na poetku svoje karijere Boone se usredostoio na to da izvodi R&B pjesme crnakih pjevaa za svoje bijelo trite (u to doba ranih 1950-ih ta trita bila su gotovo potpuno odvojena, bijelci su sluali i kupovali bijelce, a crnci crnce).

Brojni Boonovi hitovi bili su prepjevi crnakih R&B hitova poput; Aint That a Shame (pjesma Fats Domina) Tutti Frutti i Long Tall Sally ( pjesme Little Richarda), At My Front Door (Crazy Little Mama) ( pjesma El Doradosa), te crnakih blues balada; I Almost Lost My Mind (pjesma Ivory Joe Huntera), Ill be Home (pjesma The Flamingosa) i Dont Forbid Me (pjesma Charlesa Singletona).

Boone je odrastao u tradicionalnoj protestantskoj kranskoj obitelji 1960-ih se pridruio novom vjerskom pokretu Kristova Crkva i postao njihov veliki zagovornik.
Boone se drao jakih vjerskih naela i u svojoj karijeri glumca i pjevaa, odbijao je pjesme i uloge koji bi se kosili sa njegovim vjerskim naelima, tako je odbio ulogu u filmu s tadanjom velikom zvijezdom Marilyn Monroe.

U svom prvom glumakom nastupu u filmu April Love, odbio se ljubiti s partnericom Shirley Jones jer je bila udata.

Od pojave britanske invazije Boonova karijera kao hit pjevaa je okonana, nastavio je snimati ploe i tijekom 1960-ih ali bez odjeka kod publike.
Zbog toga se 1970-ih okrenuo gospel i country glazbi (ni tu nije doivio neke vee uspjehe), a nastavio je svoju karijeru glumca, radijskog i televizijskog zabavljaa.

Na poetku 1970-ih Pat je osnovao vlastitu diskografsku kuu - Lion & Lamb Records. Glazbenici sa kojima je suraivao bili su; on osobno, The Pat Boone Family, Debby Boone, Dan Peek, DeGarmo & Key, Dogwood.

1997. godine Boone je izdao album In a Metal Mood: No More Mr. Nice Guy, zbirku obrade heavy metalnih hitova.

Pat Boone ima konzervativna politika stajalita.
Vjeran je republikanac i svoje stavove otvoreno brani i zastupa.
2006. godine, Boone je napisao novinski lanak za list WorldNetDaily u kojem je prozvao demokrate zbog njihovih napada na tadanju ameriku politiku predsjednika Georga Busha prema Iraku.

Na poetku 2007 godine Boone je napisao dva novinska lanka u kojima napada Teoriju evolucije kao apsurdnu, netonu i neosjetilnu.
Za predsjednike kampanje 2008 godine Pat Boone angairao se u promociji republikanskog kandidata Johna McCaina 2008.

Pat Boone je veliki propagandist Chevrolet automobila General Motorsa jo od 1950-ih, u tom poslu naslijedio je

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.