Banner
Point d.o.o.

Jackson Pollock

Jackson Pollock
Rođen: 28.01.1912.
(Cody, Wyoming, USA)
Umro: 11.08.1956.
Opis:Ameriki slikar
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Paul Jackson Pollock (Cody, 28. sijenja 1912. - Springs, 11. kolovoza 1956.), ameriki slikar

U poetku je bio ekspresionist, a kasnije prelazi na apstraktni izraz.
Figura i predmet postaju ishodite slikarskog doivljaja, ali su transponirani u arabesku znakova i simbola.
Izvrio je jak utjecaj na suvremeno slikarstvo i izvan SAD-a. Kako mu je popularnost rasla, to je vie pio, kao i Jack Kerouac.
U posljednoj fazi svog rada na platno kaplje boje kistovima, a ne slika u pravom smislu te rijei, pa je dobio nadimak Jack Kapatelj.
Poginuo je u 44. godini kada se autom zabio u drvo.
Imao je dvije suputnice.
Jednu je ubio,dok je druga preivjela.
Nakon smrti, iz ateljea su mu prodane slike koje on nije za to odredio.

Rodio se 28. sijenja 1912. na ranu Watkins u gradiu Cody, na sjeverozapadu drave Wyoming, kao najmlai od petorice sinova farmera LeRova McLurea Pollocka i kuanice Stelle May.
Dok su se u potrazi za boljim ivotom selili u Arizonu i Californiju, majka se nadala kako joj sinovi nee zavriti kao priprosti farmeri poput njenog mua.
Suvremenici su kasnije za Pollockov problematian karakter - nekonvencionalno odijevanje, noenje duge kose, koja nije bila primjerena dobrim mladiima u to vrijeme, i stalno opiranje autoritetima - razloge nalazili u majinom utjecaju.
Naime, iako je sanjala da e joj sinovi postati umjetnici, nije im poklanjala niti dovoljno vremena, niti majinske ljubavi.
Osim toga, kako su se esto selili, Jackson niti u jednom gradu nije stigao nai dobre prijatelje.
U prvih deset godina njegova ivota, obitelj se, naime, selila deset puta, svaki put u drugi grad.

Kad je nakon srednje kole Jackson Pollock rekao da eli studirati na Visokoj umjetnikoj koli Manual Arts u Los Angelesu, majka je bila presretna.
No, prije Los Angelesa, Jackson je s bratom Charlesom, koji je takoer elio postati slikar, otiao u New York - i ondje ostao.
Zajedno s bratom, 1930. upisao se u radionicu slikara Thomasa Harta Bentona koji je dosta utjecao na mladog slikara, kojemu su se sviali i meksiki muralisti, ali sve vie i simbolisti te nadrealisti, osobito nakon stoje posjetio jednu Picassovu izlobu u New Yorku.

Poput mnogih mladih slikara Pollock je u to doba traio vlastiti put, ali ga nije nalazio.
No, zato je naao ljubav: 1936. je na nekoj zabavi upoznao etiri godine stariju slikaricu Leonore Krassner, idovku ruskog podrijetla.
Iako je njihov prvi susret bio potpuni fijasko, Pollock se nije predavao dok je nije osvojio.
Njegovi prijatelji nisu se mogli nauditi toj zaluenosti: Leonora Krassner bila je toliko nepoeljne vanjtine da su je ostali mukarci zaobilazili u irokom luku.

No, Pollocku je bila neodoljivo privlana.
Na prvom susretnu pozvao ju je na ples, a zatim ju je upitao tako glasno da su se sve glave okrenule: - Biste li se poseksali sa mnom?

okirana i posramljena, Leonore Krassner je pohitala kui.
Pollock se svojski potrudio da je pronae -a nedugo potom njih dvoje su poeli ivjeti zajedno.
U to je doba Leonora Krassner promijenila ime u Lee Krasner (mislei da e s unisex imenom lake uspjeti u mukom svijetu umjetnosti).
Svom Pollocku, kako ga je zvala, pomogla je, pak, tako to ga je uvela u umjetnike krugove i upoznala s utjecajnim mecenama i kritiarima.

Uz njezinu pomo Pollock je odrao prvu samostalnu izlobu 1943. u galeriji The Art of This Century u New Yorku.
Vlasnica galerije bila je Peggy Guggenheim, neakinja bogataa Solomona Guggenheima, po kojem je nazvan Muzej umjetnosti Guggenheim na Manhattanu.
Peggy Guggenheim poslije je smatrala da je ona najzaslunija za otkrivanje Pollocka i do kraja ivota polagala je prava na njegova djela, sukobljavajui se pritom s Lee Krasner.

No, iako se njegovo ime sve ee spominjalo kad bi se poveo razgovor o mladim slikarima koji obeavaju, Pollock je bio sve depresivniji. I kao mladi je patio od depresije, a sad je sve ee zapadao u beznadna stanja,

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.