Banner
Point d.o.o.

Billy Idol

Billy Idol
William Michael Albert Broad
Rođen: 30.11.1955.
(Stanmore, Middlesex, GB)
Opis:Engleski glazbenik
Jezik:engleski
Izvor:Wikipedia

Billy Idol, rođen kao William Michael Albert Broad (Stanmore, Middlesex, 30. studenog 1955.) je engleski glazbenik.
Postaje popularan članstvom u londonskom punk sastavu Generation X. Samostalnu karijeru nastavlja u SAD-u tijekom osamdesetih, postavši jednom od prvih zvijezda glazbene TV postaje MTV.

Glazbenu karijeru počinje 1976. pridruživanjem punck sastavu Siouxsie and the Banshees.
Ubrzo ih napušta i pridružuje se sastavu Chelsea kao gitarist.
Nedugo nakon toga, skupa Tonyem Jamesom napušta sastav i utemeljuju novi sastav, Generation X u kojem Billy Idol preuzima ulogu pjevača.
Objavljuju tri albuma: Generation X (1978.), Valley of the Dolls (1979.) i Kiss Me Deadly (1981.)
Nakon zadnjeg albuma sastav prestaje s radom, a Billy Idol seli u New York i nastavlja samostalnu karijeru.

Prvi uradak, EP Don’t Stop objavljuje 1981. na kojem su i danas popularne pjesme ˝Dancing with Myself˝ te ˝Mony, Mony˝.

Album prvjenac Billy Idol izdaje 1982. s kojeg su poznate pjesme ˝Hot in the City˝ i ˝White Wedding˝. Ovim albumom počinje dugogodišnju suradnju sa Steveom Stevensom.

Drugi studijski album, Rebel Yell veliki je komercijalni uspjeh kojim potvrđuje status zvijezde u SAD.
Album je doživio multiplatinastu nakladu, a hitovi s albuma su ˝Rebel Yell˝, ˝Flesh for Fantasy˝, ˝Eyes Without a Face˝ te ˝Catch My Fall˝.

Hitove prva tri studijska albuma objavljuje 1985. na kompilaciji Vital Idol.

Sljedeće godine (1986.) izdaje novi studijski album, Whiplash Smile.
Poznate pjesme s albuma su ˝To Be a Lover˝, ˝Don’t Need a Gun˝ te ˝Sweet Sixteen˝, pjesma country prizvuka i jedna od rijetkih njegovih balada.
Ubrzo Steve Stevens kreće u samostalnu karijeru, prekidajući suradnju s Billyem Idolom.

Novu kompilaciju hitova, Idol Songs: 11 of the Best izdaje 1988.

Novi studijski album Charmed Life izdaje 1990.
Hitovi s albuma su ˝L.A. Woman˝ (obrada pjesme sastava The Doors iz 1971.) i ˝Cradle of Love˝.

Sljedećim studijskim albumom Cyberpunk, izdanim 1993. nastavlja se silazna putanja karijere odlaskom Stevensa.
Iako je album tehnički bio ispred svog vremena, nije bio osobito popularan, a jedini hit s albuma je pjesma ˝Shock to the System˝.

Dugogodišnju stanku (dijelom uzrokovanu ovisnošću o drogama) prekida 2001. izdavanjem kompilacije hitova Greatest Hits.
Na albumu se nalazi obrada pjesme sastava Simple Minds ˝Don’t You (Forget About Me)˝, a ponovno počinje suradnja sa Steveom Stevensom.

VH1 Storytellers je akustični album izdan 2002., a snimljen je za emisiju glazbene postaje VH1.

Nakon punih 12 godina (2005.) snima i izdaje studijski album Devil’s Playground.
Hit s albuma je pjesma ˝Scream˝.

Happy Holidays je album Božićne tematike izdan 2006.
Album se sastoji od tradicionalnih i originalnih pjesama.

The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself je kompilacija hitova izdana 2008.
Osim starih hitova, sadrži i dvije neobjavljene pjesme, ˝John Wayne˝ i ˝New Future Weapon˝.

Billy Idol je nastupio u Hrvatskoj 2010. na T-Mobile INmusic festivalu.

Diskografija
Don’t Stop (EP) (1981.)
Billy Idol (1982.)
Rebel Yell (1983.)
Vital Idol (1985.)
Whiplash Smile (1986.)
Idol Songs: 11 of the Best (1988.)
Charmed Life (1990.)
Cyberpunk (1993.)
Greatest Hits (2001.)
VH1 Storytellers (2002.)
Devil’s Playground (2005.)
Happy Holidays (2006.)
The Very Best of Billy Idol: Idolize Yourself (2008.)

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.