Banner
Point d.o.o.

Clarence Leonidas Fender

Clarence Leonidas Fender
Leo Fender
Rođen: 10.08.1909.
(Kalifornija, USA)
Umro: 21.03.1991.
Opis:Ameriki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata
Izvor:Wikipedija

Clarence Leonidas Fender (10. kolovoza 1909. - 21. oujka 1991.), takoer poznat kao Leo Fender, bio je ameriki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata koji je osnovao Fender Electric Instrument Manufacturing Company, sada poznatu kao Fender.
Kasnije je osnovao i tvornicu za proizvodnju gitara i bas gitara MusicMan (sastavni dio Ernie Ball korporacije), i kompaniju G&L Musical Products (G&L Guitars).
Gitare, bas gitare i pojaala dizajnirane 1940-ih jo su uvijek relevantni: Fender Telecaster (1950) bila je prva masovno proizvedena elektrina gitara, Fender Stratocaster (1954) jedna je od najveih svjetskih ikona meu elektrinim gitarama, Fender Precision Bass (1951) postavila je standarde za elektrine bas gitare, i Fender Bassman pojaalo, dovoljno popularno sama po sebi, postalo je temelj za kasnija pojaala (naroito Marshall i Mesa Boogie ), koja su dominirala rock and roll glazbom.
Od rane mladosti, Fender pokazali interes za petljaju s elektronikom.
U proljee 1928, Fender je zavrio Fullerton Union srednju kolu, a stupio je na jesen na Fullerton Junior koled , na studij raunovodstva.
Dok je studirao biti raunovoa, on je nastavio samostalno se pouavati o elektronici i prtljati sa radijima i drugim elektrinim stvarima, ali nikada nije uzeo bilo kakav teaj elektronike.
1949, zavrio je prototip tankog vrstog tijela elektrine gitare, koja je prvi put objavljena 1950 kao Fender Esquire (sa vrstim tijelom i jednim kpickup-om) i preimenovan u Broadcaster a zatim Telecaster (s dva pickupa) godinu dana nakon.
Iako nikada nije priznao, Fender ini se da je temeljio svoj dizajn na Rickenbackerovom bakelitu. Telecaster, izvorno opremljen sa dva single-coil pick-upa nairoko se koristi meu country i western sviraima, a postao je jedna od najpopularnijih elektrinih gitara u povijesti.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.