Banner
Point d.o.o.

Greta Garbo

Greta Garbo
Greta Lovisa Gustafsson
Rođenje: 18.09.1905.
(Stockholm, SWE)
Smrt: 16.04.1990.
Opis:Švedska glumica
Izvor:Wikipedia

Greta Garbo (Stockholm, 18. rujna 1905. – New York, 16. travnja 1990.), švedska glumica.

Izuzetno lijepa, visoka i vitka, lica koje odaje bogat unutrašnji život i odsutnost svake površnosti, bila je nadasve podobna za romantične uloge tajanstvenih i nedostižnih fatalnih žena.
U igranom filmu prvi se put pojavljuje statirajući u Lutajućem vitezu 1921.

Jedna od prvih europskih glumica koja je postala vrhunskom holivudskom zvijezdom početkom tridesetih godina.
U zlatnom razdoblju svoje karijere nanizala je velike dramatične uloge u filmovima Kraljica Kristina, Ana Karenjina, Grand hotel i Dama s kamelijama. 1939. snimila je film koji odudara od njezinog melodramatskog stila – satiričku komediju Ninočka, koja je postigla svjetski uspjeh i nominaciju za tri Oscara.

U skladu s ulogama bio je i njezin privatni život.
Nekomunikativnu i tajanstvenu, prema mjerilima holivudske javnosti, nazivali su je ˝švedskom sfingom˝ i ˝misterioznom strankinjom˝.
Tako su i njene ljubavne veze bile uglavnom predmetom nagađanja.

Nakon neuspjeha filma Žena s dva lica božanstvena se Greta Garbo 1941. zauvijek povukla s filma. 1953. nagrađena je specijalnim Oscarom za svoj doprinos filmskoj umjetnosti koji, međutim, nije osobno primila.

Izabrana filmografija
Anna Christie (1930.)
Susan Lenox (Uspon i pad) (1931.)
Mata Hari (1931.)
Kraljica Kristina (1933.)
Ana Karenjina (1935.)
Ninočka (1939.)
Žena s 2 lica (1941.)

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.