Banner
Biskupijska knjižnica Varaždin

Edward Anthony JENNER

Edward Anthony JENNER
Rođen: 17.05.1749. Wikipedia
(Berkeley, Gloucestershire, GBR)
Umro: 26.01.1823.
Mjesto djelovanja:Berkeley
Opis:Engleski fizičar, otkrio cjepivo za velike boginje
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Edward Jenner (17. svibnja 1749. - 26. siječnja 1823.) je bio engleski liječnik iz Berkeleyu, u Gloucestershire, poznat po radu kojim je u medicinu uveo cjepivo za velike boginje, mnogi ga smatraju ˝ocem imunologije˝, te mnogi smatraju da je njegovo otkriće spasilo više života nego bilo koje drugo otkriće do sada.

Edward Jenner rodio se u Berkeleyu, počeo je učiti medicinu u gradiću Chipping Sodbury, kod kirurga Daniela Ludlowa, u dobi od 14 godina.
Ovdje se je zadržao sljedećih osam godina, te je 1770. otišao studirati kirurgiju i anatomiju kod Johna Huntera i ostalih u londonsku bolnicu St George’s Hospital.

William Osler zabilježio je da je studentu Jenneru, Hunter ponovi savjet Williama Harveya: ˝Don’t think, try˝ u prijevodu ˝ne misli, pokušaj˝.
Vošen time Jennera su zamijetili brojni ljudi toga vremena znameniti po svojim doprinosima unaprijeđenju prakse i institucija kirurgije toga vremena.
Godine 1773.
Jenner se vratio u svoj rodni zavičaj gdje postao uspješan liječnik opće prakse i kirurg, u Berkeleyu, Gloucestershire, te je ostao u kontaktu sa Hunterom.
Jenner je bio i pažljivi promatrač prirode, i prvi koji je zapazio kako mladunci kukavice guraju jaja ptice čije je gnijezdo, da bi samo oni uzimali hranu od lažnih roditelja.
Zbog ovog zapažanja izabran je za člana kraljevskog društva 1789.
Jenner je sa suradnicima osnovao medicinski društvo u Rodboroughu, u Gloucestershire, te je doprinjeo medicini svojim radovima o angini.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.