Banner
Point d.o.o.

Max Theiler

Max Theiler
Rođen: 30.01.1899.
(Pretoria,South Africa, ZAF)
Umro: 11.08.1972.
Opis:Junoafriko-ameriki virolog, dobitnik Nobelove nagrade za medicinu 1951.g.
Izvor:Wikipedia

Skoi na: orijentacija, trai Max Theiler (Pretoria, 30. sijenja 1899. - New Haven, Connecticut, 11. kolovoza 1972. ), virolog iz Junoafrike Republike, koji je 1951.g. dobio Nobelovu nagradu za fiziologiju ili medicinu za svoje otkrie cjepiva za utu groznicu.

Theiler je poeo svoju naobrazbu u svojoj domovini, a zavrio je u Velikoj Britaniji gdje je 1922.g. postao lijenik.

Iste godine poeo je svoj istraivaki rad na Sveuilitu Harvard gdje je proveo nekoliko godina prouavajui amebnu dizentriju i pokuavajui usavriti cjepivo za groznicu mijeg ugriza.
Postao je asistent Andrew Sellardsa i poeo je raditi na utoj groznici. 1926.g. dokazali su da je tumaenje Hideyo Noguchija kako utu groznicu uzrokuje bakterija Leptospira icteroides netono. 1928.g., godinu dana nakon to je virus utvren kao uzronik bolesti, dokazali su da je afriki i junoameriki virus ute groznice imunoloki jednak.
U tijeku tog istraivanja i sam Theiler je obolio od ute groznice i prebolio je, te stekao imunost.

1930.g. seli u New York poinje raditi u Rockefeller fundaciji, gdje je kasnije postao voditelj labaratorija za viruse, i na tom mjestu ostao da kraja svoje karijere.
Theiler je uspio uz pomo mieva dobiti oslabljeni virus ute groznice koji je kod Rhesus majmuna izazvao imunost.

Tek 1937.g. pomou vrlo zarazne Asibi varijante virusa iz zapadne Afrike, nakon nekoliko stotina hranilita, Theiler je sa svojim kolegom Hugh Smithom objavio razvitak 17-D cjepiva.

Cjepivo je ivi atenuirani (oslabljeni) virus koji potie nastanak imunuiteta u ovjeka, koji traje 10 godina.

Virus prolaskom kroz hranilita gubi mogunost izazivanja bolesti u ovjeka (patogenost), a dalje zadrava mogunost izazivanja ljudskog tijela da razvije protutijela na virus (antigenost).

28 milijuna doza toga cijepiva koje je proizvela Rockefeller fundacija izmeu 1940. i 1947.g. konano je skinulo utu groznicu kao jednu od vodeih bolesti toga vremena.
Za taj rad Max Thelier je dobio Nobelovu nagradu.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.