Banner
Point d.o.o.

Ignjat Đorđić

Ignjat Đorđić
Đurđević, Ignazio Giorgi
Rođen: 13.02.1675. Wikipedia
(Dubrovnik, HRV)
Umro: 21.01.1737.
Mjesto djelovanja:Dubrovnik
Opis:Hrvatski barokni pjesnik i prevoditelj, povjesničar, astronom, biograf
Izvor:Znameniti i zaslužni Hrvati od 925-1925; str 73, Wikipedia

Ignjat Đurđević poznat i kao Ignazio Giorgi (Dubrovnik, 13. veljače 1675. - Dubrovnik, 21. siječnja 1737), hrvatski barokni pjesnik i prevoditelj, povjesničar, astronom, biograf.


Ignjat ĐurđevićRodom iz bogate i ugledne dubrovačke obitelji, provodio je neobuzdan i često raskalašen život.
Ljubavne avanture stajale su ga kneževske časti na Šipanu, a zbog nesretne ljubavi prema dubrovačkoj ˝diklici˝, Mari Boždarevoj i malo slobodnije pjesme koju joj je napisao morao se za neko vrijeme čak i ukloniti iz Grada.

Obnašao je dužnost kneza Šipana.
Zapovijedao je tvrđavom Lovrijencem.

Bio je pjesnik dubokih osjećaja, njih ni crkvena stega nije uspijevala zatomiti, pa njegove vrele ˝Ljuvene pjesni˝ ulaze u red biranih lirskih vrijednosti pjesničkog Dubrovnika, s prepoznatljivim iskustvima Bunićeva stiha, a njegove ˝Suze Marunkove˝, spjev o Mljećaninu Marunku koji neuslišeno uzdiše za prelijepom ˝djevičinom˝ Pavicom, ne može zatajiti da je nastao na tragu ˝Derviša˝ prezimenjaka Stijepe Đurđevića, samo što ga je u nekim elementima slobodnijeg izražavanja i nadmašio.
Više od dvadeset godina dotjerivao je poemu ˝Uzdasi Mandaljene pokornice˝, najljepše svoje pjesničko djelo što ga je 1728. tiskao u Mletcima, zajedno s ciklusom ˝Pjesni razlike˝.
Ciklus je to neobično razgranat temama i oblicima, a hrvatska je znanost o književnosti (Mihovil Kombol, Ivo Frangeš) već uočila da između tih pjesama Đurđevićevih i pjesama Frankopanovih ima i motivskih i formalnih dodira.
Osim svjetovnih i duhovnih pjesama na hrvatskom jeziku, pisao je duhovne i svjetovne pjesme na latinskom.
Prevodio je basne.

Sljedeće godine, 1729., također u Mletcima, izlazi i ˝Saltijer slovinski˝, to su Đurđevićevi prijevodi, ili parafraze, psalama kralja Davida.
Koliko god se one odlikovale jezikom i dikcijom kao samosvojno djelo unatoč mnogim sličnim prepjevima kojima su se isticali dubrovački pjesnici, nema dvojbe da su ˝Uzdasi Mandalijene pokornice˝ najreprezentativnije Đurđevićevo djelo.

Ignjatu Đurđeviću (Đorđiću) pripisuje se rukopis Fizikalno-matematička pitanja, tipičan za prvu polovicu XVIII. st., koji se temelji na Aristotelovoj peripatetičkoj filozofiji, ali navodi i Kopernikovu i Braheovu teoriju, no ograđuje se od Kopernika i Galilea, jer su u suprotnosti sa Svetim pismom.
Za povijest astronomije značajni su njegovi rukopisi Kronografija i O pravim i točnim gibanjima Sunca i Mjeseca.

Neko je vrijeme boravio u Rimu.
Tad je pristupio isusovcima.
Kad se je vratio u Dubrovnik, pristupio je i benediktincima.

Među prvim je hrvatskim biografima.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.