Hideaki Anno

Hideaki Anno
Rođen: 22.05.1960.
(Ube, Yamaguchi, JPN)
Opis:Japanski redatelj i animator animea
Jezik:jpn
Izvor:Wikipedia

Hideaki Anno (Hideaki Anno; 22. svibnja 1960.). japanski je redatelj i animator animea (japanskih animiranih filmova), najpoznatiji po seriji Shin Seiki Evangelion (Neon Genesis Evangelion).

Anno je zapoeo karijeru 1982. kao animator na animeu Macross.
Upoznavi se sa njegovim crteima, Hayao Miyazaki mu je dao zadatak animirati zavrne segmente u filmu Nausikaja iz vjetrovite doline.
Ubrzo je postao jedan od suosnivaa studija Gainax.

Za razliku od Miyazakija, koji je tako originalan da se ne moe poistovjetiti ni s jednom strujom japanske animacije, Anno je mnogo blii tipinom japanskom animatoru.
On je posve nerazumljiv bez pozadine iz koje je iznikao, jer se dri pravila jednog razraenog anra.
Openito, kad je u pitanju Zemlja Izlazeeg Sunca, nema ni govora o Cahiers du cinema i politici autora.
Japanska je animacija industrija kao Sony ili Toyota, a redatelji su radnici na traci.

Tako je Anno stasao u okviru anra mecha, tj. divovskih robota.
Iako je ve neko vrijeme reirao ili animirao kvalitetne filmove, Hideaki Anno 1995. godine bio je samo jedan od redatelja u animacijskoj kui Gainax.
Nakon preboljene depresije koja ga je pratila nakon to je 1990. reirao Fushigi no Umi no Nadia Anno je 1995. napravio Neon Genesis Evangelion, televizijsku seriju od 26 nastavaka, i bomba je prasnula.
Na kalup stare prie o divovskim robotima koji se bore protiv udovita iz svemira Anno je zalijepio Bibliju i Freuda, dekonstruirao sva ustaljena pravila anra i stvorio kultno sljedbenitvo.
Ipak, neki oboavatelji nisu bili uope zadovoljni zavretkom te serije te su mu ak poslali pisma u kojima su mu prijetili smru.
Zbog toga je Anno 1997. snimio i Evangelion anime film u kojem je malo pojasnio neke nejasnoe u prii. 1998. je dobio priliku reirati ljubavnu anime seriju Kare Kano, no posvaao se sa autoricom mange te je napustio projekt i reiju zadnjih par epizoda prepustio redatelju Kazuya Tsuramaki.
Anno je i prije imao svaa sa studijom Gainax, pa je kao posljedicu napustio tu kompaniju.
U posljednje vrijeme napustio je i svijet animea i poeo reirati igrane filmove, od kojih su najpoznatiji Love & Pop i Cutey Huney iz 2004.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.