Banner
Point d.o.o.

Zvonimir Krajina

Zvonimir Krajina
Rođen: 12.01.1923.
(ibenik, HRV)
Umro: 10.08.2010.
Opis:lijenik
Izvor:Hrvatska enciklopedija, internet

Prof. Zvonimir Krajina (ibenik, 12. I. 1923 Zagreb, 10. VIII. 2010).
Bio je prvi lijenik koji je diplomirao neposredno nakon Drugog svjetskog rata. Od tada je obavljao mnoge vane dunosti na KBC-u, fakultetu i Sveuilitu. Prof. Krajina je bio dekan Medicinskog fakulteta u Zagebu (1974-1977.), rektor Sveuilita (1982 -1986.) i dopredsjednik Hrvatske medicinske akademije. Pomogao je i u osnivanju Medicinskog fakulteta u Splitu. Obavljao je brojne drutvenih funkcija u strunim i znanstvenim organizacijama. Objavio je preko 300 strunih i znanstvenih radova u domaim i uglednim inozemnim asopisima. Dobio je republiku nagradu Ruer Bokovi za znastveni rad (1978.) i nagradu za ivotno djelo (1985.).
Razvio je rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa i nosne piramide te se bavio tumorima glave i vrata, posebice funkcionalnom kirurgijom grkljana. Uveo je potednu metodu djelomine laringektomije, poznate u svijetu kao zagrebaka metoda.
Obogatio je Kliniku za bolesti uha, nosa i grla i kirurgiju glave i vrata nizom unapreenja struke, nastave i znanosti. Posebno je razvio rinologiju i funkcionalnu kirurgiju nosa, onkologiju glave i vrata, te funkcionalnu kirurgiju larinksa. sa suradnicima je utemeljio Zagrebaku metodu parcijalne laringektomije, o kojoj je 1994. tiskana monografija. 1998. postao je profesor emerutus.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.