Pretraživanje kataloga

 

Novosti
Prva obrana diplomskoga rada na daljinu na Fakultetu hrvatskih studija
U petak, 27. ožujka 2020. održana je obrana diplomskoga rada Tomislava Karduma, studenta nastavničkoga smjera diplomskoga studija povijesti Fakulteta hrvatskih studija Sveučilišta u Zagrebu. Obrana je bila zakazana prije prijelaska iz nastave u živo u nastavu na daljinu. Kako bi se studentima omogućio završetak studija i u ovo izvanredno vrijeme, na 2. sastanku Operativnoga stožera Fakulteta hrvatskih studija za prilagodbu nastave 17. ožujka 2020. pod dekanovim predsjedanjem odlučeno je da se ova i sljedeće obrane, dok traju ovakve okolnosti, održe putom videokonferencije.

Tako su se student i članovi povjerenstva za obranu, svatko sa svoje lokacije, u dogovoreno vrijeme (12.40) povezali videovezom i imali obranu rada. Diplomski rad obranjen je pred povjerenstvom u sastavu: doc. dr. sc. Krešimir Bušić (predsjednik), dr. sc. Vladimir Šumanović (prvi član) i doc. dr. sc. Stipica Grgić (drugi član, mentor). Diplomski rad bavio se komunističkom strankom u Banovini Hrvatskoj. Obrana se odvijala neometano i neusiljeno. Nakon što su članovi povjerenstva Skypeom uspostavili grupnu audio-vizualnu vezu s pristupnikom, saslušali su njegovo izlaganje teme rada i teza koje je postavio u njemu. Potom su pristupniku postavljali pitanja. Student je na njih uspješno odgovorio. Povjerenstvo je zamolilo pristupnika da izađe iz poziva, a nakon što je on učinio, raspravilo je i usuglasilo ocjenu. Po pristupnikovu povratku u vezu izvijestilo ga je o izvrsnoj ocjeni rada. Nakon završetka usmenoga dijela obrane ispunjeni su potrebni obrasci, tj. izvješće o obrani, koji je elektroničkom poštom proslijeđeno Službi za nastavu i studente Fakulteta hrvatskih studija.

Fakultet hrvatskih studija, njegovi nastavnici, zaposlenici i studenti, nastoje djelovati znanstveno-nastavno, savjesno i praktično tempore terraemotus et contagione coronaviri, contrariis non obstantibus.

 

RADNO VRIJEME KNJIŽNICE

S obzirom na očuvanje zdravlja korisnika Knjižnice, Knjižnica će do obustave odluke biti zatvorena za korisnike.

Ako vam je potrebna bilo koja informacija vezana za Knjižnicu možete nam pisati na e-mail rgrbesic@hrstud.hr

Na stranici Knjižnice možete pronaći korisne poveznice za Baze podataka, kataloge, Digitalne repozitorije, Hrčak, Dabar...

Veliki broj izdavača znanstvenih sadržaja odlučio je u sljedećim tjednima i mjesecima omogućiti besplatan pristup online sadržajima (časopisima, knjigama, udžbenicima...). Poveznice možete pronaći na stranicama Knjižnice.

Za sva pitanja, slobodno nas kontaktirajte na rgrbesic@hrstud.hr

Vjerujemo da će se ova situacija uskoro riješiti i da se uskoro vidimo u Knjižnici Fakulteta hrvatskih studija!

 

 

SAGE

-sadržaji iz područja društvenih znanosti - slobodan pristup na 90 dana

[E-KNJIGE] University of Michigan Press

-izbor elektroničkih knjiga - slobodan pristup do 30.4.2020.

[E-KNJIGE I ČASOPISI] Project MUSE

Knjige i časopisi - slobodan pristup do kraja svibnja/lipnja 2020.

[E-KNJIGE] Radical open access

- literatura iz područja društvenih i humanističkih znanosti - otvoreni pristup

Sociologija TRAILS

- slobodna prijava do 31. 03. 2020.

Cambridge University Press omogućio je putem svoje platforme Cambridge Core besplatan pristup više od 700 udžbenika dostupnih u HTML obliku. Besplatan pristup traje do kraja svibnja 2020. godine. .

Digitalni repozitorij Fakulteta hrvatskih studija je zbirka koja u digitalnom obliku okuplja, trajno pohranjuje i omogućuje slobodan pristup znanstveno-istraživačkoj, intelektualnoj i kreativnoj produkciji nastaloj radom ustanove, odnosno njenih djelatnika i studenata. U repozitorij se mogu pohranjivati završni i diplomski radovi studenata, disertacije, pre-print radovi, znanstveni i stručni radovi, podaci istraživanja, knjige, nastavni materijali, slike, video i audiozapisi, prezentacije te digitalizirana građa.

PORTAL ELEKTRONIČKIH IZVORA

Preporučujemo korištenje e- izvora.

KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...).Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu "like" (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ("not like"). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije poželjno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi.