Stjepan Jimmy Stanić

Stjepan Jimmy Stanić
Rođen: 29.01.1929.
(Zagreb, HRV)
Opis:Glazbenik
Jezik:hrv
Izvor:Autor: Siniša Škarica.

Stjepan Đimi Stanić (29.01.1929.) započeo je profesionalno kao gitarist i pjevač, te kontrabasist 1951. ali mu je bogati bariton zarana postao glavni instrument.
Ovaj zagrebački glazbeni gastarbajter (krajem pedesetih seli u Beograd; od 1960.-1964. nastupa po zapadnoeuropskim pozornicama) zavidne muzikalnosti i bogom danog glasa, začudno bliskog timbra i frazi svojih italoameričkih uzora, kao da je već prvim singlovima (78 okretaja u minuti) daleke 1955., ˝country and western˝ dosjetkom ˝Cowboy Jimmy˝ i ˝Volim Pariz˝ (I Love Paris), hitom iz Cole Porterovog mjuzikla ˝Can, can˝, postavio konačne granice stereotipa između kojih će se kretati u svojoj diskografiji tijekom sljedećih desetljeća: od noveltyja do Tin Pan Alley popa i natrag. Zanimljivo, nadimak ne duguje, kako bi se očekivalo, po svom prvom velikom hitu, već obrnuto: zahvaljujući njegovoj familijarnosti u glazbenim krugovima, odabran je da snimi ovaj pseudio C&W (njemačkog izvornika!) kojim je sredinom pedesetih vladao radijskim eterom.
Dakako, posebno mjesto u Đimijevoj diskografiji zauzimaju tri domaća evergreena: ˝Zamagljen prozor˝ (tema iz filma ˝Pukotina raja˝), Ljube Kuntarića i Blanke Chudobe, ˝Prolazi sve˝, sa ˝Zagreba 65˝ (na glazbu Ive Koerblera, autor je stihova) i ˝Jutro će promijeniti sve˝, opatijsku uspješnicu Petka Kantardžijeva - Mlinca i Ivice Krajača (koju su, inače, izveli i Indexi).
U očima njegove koncertne publike, pa i šire javnosti, uživa i status nenadmašnog vicmahera i originalnog zabavljača.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.