Stephen Glenn Steve MARTIN

Stephen Glenn Steve MARTIN
Rođen: 14.08.1945.
(Waco, Teksas, USA)
Opis:Američki glumac, zabavljač i pisac
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Stephen Glenn ˝Steve˝ Martin (Waco, Teksas, 14. kolovoza 1945.) - američki glumac, komičar, filmski producent, pisac, glazbenik i skladatelj.

Steve Martin rođen je u mjestu Waco u Teksasu, ali se preselilo kao dijete u Kaliforniju, gdje je odrastao u Garden Groveu.
Počeo je karijeru kao stand-up komičar.
Postavši poznat, izdao je prvi od svoja tri albuma s vicevima ˝Smanjimo se˝ (1977.), koji je doživio veliki uspjeh.
Slijedeći album ˝Divlji ludi tip˝ (1978.), doživio je još veći uspjeh, popevši se na 2. mjesto po prodaji u SAD-u i postigavši milijunsku nakladu.
Album završava pjesmom ˝Kralj Tut˝ (autor i pjevač sam Steve Martin), koja je izdana kao singl i postigla veliki uspjeh tijekom pomame, koja je pratila turneju s Tutankamonovim posmrtnim ostacima 1978.
Oba su albuma dobila Grammy za najbolje albume s komedijom 1977. i 1978. godine.

Imao je malu ulogu u filmu Bruce Lee-a 1971. godine.
Prva veća filmska uloga bila je u filmu ˝Sgt.Pepper Lonely Hearts Club Band˝, 1978.
Gostovao je u američkoj tv-emisiji ˝Saturday Night Live˝ petnaest puta.

Pisao je kolumne za novine ˝The New Yorker˝, koje je objavio u knjizi.
Napisao je i dva romana, svoju autobiografiju i nekoliko scenarija za filmove.
Član je Mense.
Glumio je u kazališnoj predstavi ˝Čekajući Godota˝ uz Robina Williamsa.

Napisao je kazališni komad ˝Picasso u Lapin Agileu˝ (1993.), koji je imao solidan uspjeh u Americi i u kojem se u nekom pariškom baru susreću Pablo Picasso i Albert Einstein.

Bio je domaćin dodjele Oscara 2001. i 2003.
Svirao je bendžo na albumu, koji je 2001. dobio Grammyja.

Napisao je dva romana: ˝Prodavačica˝ (ekraniziran 2005.) i ˝Zadovoljstvo u mom društvu˝.

Dvije godine bio je u vezi s glumicom Anne Heche.
Bio je u braku s britanskom glumicom Victorijom Tennant od 1986. do 1994.
U srpnju 2007. oženio se s Anne Stringfield.

Jedan od najboljih prijatelja bio mu je glumac i komičar John Candy (1950. - 1994.), s kojim je glumio u nekoliko filmova.

Filmografija
1978. - ˝Sgt.
Pepper’s Lonely Hearts Club Band˝ kao Dr.
Maxwell Edison
1979. - ˝The Muppet Movie˝
1979. - ˝Bilmez˝ kao Navin R.
Johnson/Cat Juggler/Pig Eye Jackson/Ingenieur Fred
1981. - ˝Novčići s neba˝ kao Arthur Parker
1982. - ˝Mrtvaci ne nose karirane kaputiće˝ kao Rigby Reardon
1983. - ˝Čovjek s dva mozga˝ kao Dr.
Michael Hfuhruhurr
1984. - ˝Usamljeni tip˝ kao Larry Hubbard
1984. - ˝Sve od mene˝ kao Roger Cobb
1985. - ˝Movers & Shakers˝ kao Fabio Longio
1986. - ˝Tri amigosa˝ kao Lucky Day
1986. - ˝Mala trgovina užasa˝ kao Orin Scrivello
1987. - ˝Roksana˝ kao C.D. ’Charlie’ Bales
1987. - ˝Avioni, vlakovi, automobili˝ kao Neal Page
1988. - ˝Prljavi pokvareni varalice˝ kao Freddy Benson
1989. - ˝Roditeljstvo˝ kao Gil Buckman
1990. - ˝Moje plavo nebo˝ kao Vincent ’Vinnie’ Antonelli
1991. - ˝Priča iz Los Angelesa˝ kao Harris K.
Telemacher
1991. - ˝Nevjestin otac˝ kao George Banks
1991. - ˝Veliki kanjon˝ kao Davis
1992. - ˝Kućepazitelj˝ kao Newton Davis
1992. - ˝Nedostatak vjere˝ kao Jonas Nightengale
1994. - ˝Igra sudbine˝ kao Michael McCann
1994. - ˝Najluđi Božić˝ kao Philip
1995. - ˝Nevjestin otac 2˝ kao George Banks
1996. - ˝Narednik Bilko˝ kao Ernest G.
Bilko
1997. - ˝Španjolski zatvorenik˝ kao Julian ’Jimmy’ Dell
1998. - ˝Princ od Egipta˝ kao Hotep
1999. - ˝Provincijalci˝ kao Henry Clark
1999. - ˝Bowfinger˝ kao Bobby Bowfinger
2000. - ˝Tajna Joe Goulda˝ kao Charlie Duell
2001. - ˝U paklu nasilja˝ kao Dr.
Frank Sangster
2003. - ˝Raspad sistema˝ kao Peter Sanderson
2003. - ˝Looney Tunes: Ponovno u akciji˝ kao Mr.
Chairman
2003. - ˝Popust na količinu˝ kao Tom Baker
2005. - ˝Prodavačica˝ kao Ray Porter
2005. - ˝Popust na količinu 2˝ kao Tom Baker
2006. - ˝Pink Panther˝ kao inspektor Jacques Clouseau
2008. - ˝Rent-a-Mama˝ kao Barry
2009. - ˝Pink Panther 2˝ kao inspektor Jacques Clouseau
2009. - ˝Previše je složeno˝ kao Adam Schaffer
2011. - ˝Velika godina˝ kao Stu

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.