HAUSTOR

HAUSTOR
(Zaagreb, HRV)
Kraj: 1990
Opis:Zagrebački novovalni glazbeni satav
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Zagrebački glazbeni satav osnovan 1979., prestao postojati 1990. godine

Haustor, zagrebački novovalni glazbeni sastav, osnovan 1979. godine, prestao postojati 1990. godine.

Korijeni grupe sežu u sastav Komuna, koju su radi neformalnih sviraka 1977. g. osnovali Darko Rundek (rođen 1956. g.) i Srđan Sacher (rođen 1956. g.).
Sam je Haustor stvoren dvije godine kasnije, a činili su ga pjevač i solo-gitarist Rundek, ritam-gitarist Ozren Štiglić i basist Srđan Sacher.
Kako su vježbali u prostoriji ˝Kugla glumišta˝, koju su djelili sa sastavom Azra, ispočetka im je na bubnjevima ispomagao njezin bubnjar, Boris Leiner, a onda im se priključio prvi stalni bubnjar, Zoran Perišić.
Postavu su upotpunili puhači, saksofonist Damir Prica, zvan Capri, i trombonist Nikola Santro, koji je istovremeno svirao i u orkestru zagrebačkog HNK.
Rundek je u novu grupu unio svoja kazališna iskustva, a Sacher svoje etnomuzikološke interese.
Liberalna punkersko-novovalna atmosfera je omogućila istraživanje raznih polja glazbe i Haustor je te mogućnosti maksimalno iskoristio.
Grupa se kalila po koncertima, na kojima im se redovito priključivao Jurij Novoselić iz grupe Film (u njoj poznat kao Kuzma Videosex), a zauzvrat je s ovima na koncertima ispočetka nastupao Nikola Santro.

Godine 1981. snimaju prvi singl u produkciji Huseina Hasanefendića, vođe Parnog valjka.
Udarnu stranu ploče je zauzela pjesma koja se već vrtila po radijskim programima i s kojom je sve više ljudi identificiralo sastav.
Bila je to, naravno, Sacherova ˝Moja prva ljubav˝, na kojoj je solo na saksofonu odsvirao Jurij Novoselić.
Iako je na svojim plećima ponijela velik dio zasluga za definitivan proboj Haustora, ta je pjesma, kako je vrijeme odmicalo, grupi postajala svojevrstan kamen oko vrata.
Na B-strani singlice našla se isto tako Sacherova pjesma, Pogled u BB, koja je pokazala da dečki imaju sluha i za angažiranije teme.
Kako je singl sniman u vrijeme kad su se u grupi događale određene personalne promjene, Zoran Perišić je, koji je tada napustio sastav, svirao samo na drugoj strani ploče, dok je na prvoj kao bubnjar opet uskočio Boris Leiner.
Na jednom su nastupu u sklopu manifestacije ˝Pozdrav iz Zagreba˝ ukrali koncert Prljavom kazalištu, kojem su bili predgrupa.
Darko Rundek se u to doba na sceni pojavljivao kao pantomimičar lica obojenog u bijelo, u plavom radničkom kombinezonu i uz improviziranu pantomimu.
...

Ukupno: 1
1

Zagreb : Dallas record, 2003. -
78 HAUST ulje
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.