DIRE STRAITS

DIRE STRAITS
Početak: 1977
(Newcastle, GBR)
Kraj: 1995
Opis:Britanski rock sastav
Izvor:Wikipedia

Dire Straits su bili britanski rock sastav, osnovan 1977. godine.
Osnovali su ga Mark Knopfler (gitara i vokal), njegov mlađi brat David (ritam gitara), John Illsley (bas gitara i vokal) i Pick Withers (bubnjevi i udaraljke), a menadžer im je bio Ed Bicknell.
Iako je sastav osnovan u eri punk rocka, Dire Straits su svirali u okvirima klasičnog rocka, mada s ogoljenim zvukom koji bi se svidio tadašnjoj publici kojoj je bilo dosta pretjerano produciranog rocka 1970-ih.
U svojim ranim danima, Mark i David su tražili od vlasnika pubova u kojima su svirali da stišaju pojačala kako bi gosti mogli međusobno razgovarati, što je pokazivalo njihovu prvotnu nesigurnost i nenametljivost.
Unatoč tome što nisu privlačili svojim pristupom rock and rollu vrlo brzo su postali uspješni, i njihov prvi album je prodan u multiplatinastoj nakladi diljem svijeta.

Tijekom karijere u Dire Straitsima, Mark Knopfler je bio tekstopisac i vodeća snaga skupine.
Njihove najpoznatije pjesme uključuju ˝Sultans of Swing˝, ˝Tunnel of Love˝, ˝Romeo and Juliet˝, ˝Private Investigations˝, ˝Money for Nothing˝, ˝Walk of Life˝, ˝So Far Away˝, ˝Brothers in Arms˝ i ˝Calling Elvis˝.

Do danas su Dire Straits i Mark Knopfler prodali preko 120 milijuna albuma.
.....

Članovi:
Mark Knopfler, John Illsley, Guy Fletcher, Alan Clark;

Bivši članovi
David Knopfler, Pick Withers, Hal Lindes, Terry Williams, Jack Sonni, Omar Hakim

Diskografija:

Studijski albumi :
Dire Straits (1978.)
Communiqué (1979.)
Making Movies (1980.)
Love Over Gold (1982.)
Brothers in Arms (1985.)
On Every Street (1991.)

Albumi uživo :
Alchemy: Dire Straits Live (1984.)
On the Night (1993.)
Live at the BBC (1995.)

Kompilacije :
Money for Nothing (1988.)
Sultans of Swing: The Very Best of Dire Straits (1998.)
The Best of Dire Straits & Mark Knopfler: Private Investigations (2005.)

Ukupno: 10
1

Beograd ; PGP RTB , 1984. -
78 DIRES alch
2

Beograd ; PGP RTB , 1985. -
78 DIRES brot
3

Beograd ; PGP RTB , 1979. -
78 DIRES comu
4

Beograd ; PGP RTB , 1978. -
78 DIRES dire
5

Beograd ; PGP RTB , 1982. -
78 DIRES love
6

Beograd ; PGP RTB , 1980. -
78 DIRES maki
7

Beograd ; PGP RTB , 1988. -
78 DIRES mone
8

[s. l.] : Warner Bros-Wea, 1991. -
78 ON every
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.