Banner
Point d.o.o.

Zvonimir Kulundžić

Zvonimir Kulundžić
Rođen: 16.01.1911. Wikipedia
(Osijek, HRV)
Umro: 27.12.1994.
Opis:Hrvatski publicist, književnik, bibliolog i povjesničar
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Zvonimir Kulundžić (Osijek, 16. siječnja 1911. - Zagreb, 27. prosinca 1994.), hrvatski publicist, književnik, bibliolog i povjesničar

Zvonimir Kulundžić rodio se 1911. godine Osijeku u obitelji poštanskog činovnika i lokalnog političara pravaša a kasnije zajedničara Ferde Stražimira Kulundžića.
Otac Zvonimira Kulundžića bio je i sam pisac pjesama, basni i mnogobrojnih političkih članaka i satira i iza sebe je ostavio osamdeset pjesama objavljujući ih u zadarskoj Hrvatskoj, karlovačkom Ljiljanu, zagrebačkom Trnu, zagrebačkoj Nadi, novosadskom Bršljanu, subotičkom Nevenu, slavonskobrodskoj Posavskoj Hrvatskoj i drugim tadašnjim časopisima i listovima.
Sestra Zvonimira Kulundžića, Nada Kulundžić (udata Štark), bila je hrvatska komunistkinja i ubijena je u Logoru Stara Gradiška 1945. godine a kasnije je proglašena Narodnim herojem u bivšoj Jugoslaviji i po njoj je nazvana tvornica čokoladnih i slastičarskih proizvoda u Zemunu, Nada Štark (sadašnji Soko Štark).

Zvonimir Kulundžić djetinjstvo i mladost provodi u Osijeku gdje završava pučku školu i gimnaziju.
U rodnom gradu počinje pisati još kao srednjoškolac.
Godine 1936. pokreće vlastiti tjedni list Hrvatski narodni glas koji izlazi u samo četiri broja, ne mogavši bez ičije potpore opstati.[1] Objavio je brojne opsežne studije o poznatim hrvatskim ličnostima (Stjepan i Antun Radić, Eugen Kvaternik, Mihovil Pavlek Miškina, Slavko Kolar, Miroslav Krleža), te o hrvatskoj kulturi i historiografiji.
Predmetu je prilazio činjenično, nekad emocionalno.
Potaknuo je mnoga hrvatska kulturološka i politička pitanja i polemike.
Uredio je Sabrana književna djela M.P.Miškine (1968. u 4 knjige), Slavka Kolara (1970. i 1971. u 6 knjiga), te izabrana djela Stjepana Radića, pod naslovom ˝Politički spisi˝ (1971.), koja sadrže Radićevu autobiografiju, članke, govore i rasprave.

U velikom Kulundžićevom opusu ostaje znamenita njegova hipoteza po kojoj je prva tiskana knjiga u Hrvata, ˝Misal po zakonu rimskoga dvora˝, od 22. veljače 1483. tiskana u Kosinju, u Lici.
U svojoj knjizi ˝Kosinj: kolijevka štamparstva slavenskog juga˝ dao je mnoge tvrdnje koje idu u prilog gornjoj hipotezi i do današnjih dana znanstvena javnost nije uspjela ni u potpunosti dokazati, ali ni opovrgnuti rezultate i zaključke njegova istraživanja, čime podrijetlo tiskanja prve hrvatske inkunabule svakako, do novih saznanja, treba svrstati upravo u Kosinj, odnosno Kosinjski Bakovac, malo mjesto kraj Perušića, u Lici.
Otkrio je i prvu Marulićevu prozu na hrvatskom jeziku, stariju od njegove ˝Judite˝, ustvari prijevod srednjovjekovnog djela ˝De imitatione Christi˝ pod naslovom ˝Od naslidovanja Isukarstova˝ (iz godine 1500.) i objavio ga zajedno s Julijem Derossiem godine 1989.

Zbog svoje polemičnosti, nemirenja s postojećim stanjem, nepodilaženja autoritetima i nadasve nedodvoravanju ljudima na vlasti nazvan je Quercus croaticus incorruptibilis et indelebilis (Hrvatski hrast, nepotkupljiv i neuništiv) i pod tom je metaforom uveden i u Hrvatskom političkom leksikonu˝ Hrvoja Šošića.

Knjige
Zvonimir Kulundžić: 15 mjeseci kod Bate., Biblioteka Problem Bata.
Kolo I.
Knjiga 1. (Urednik, izdavač i vlasnik Zvonimir Ku­lundžić.
Osijek, Štampa A.
Rott, Osijek, 1935.), (2 izdanje iste godine)[3]
Zvonimir Kulundžić: Kako se korumpira javna riječ.
Bata i naša štampa., Biblioteka Problem Bata.
Kolo 1.
Knjiga 2. (Urednik, vlas­nik i izdavač Zvonimir Kulundžić, Osijek, Štampa Petar Kes, Osijek, 1935).
Papir, (Beograd, 1947.)
Kako izgleda naša zemlja, (Zagreb, 1948. dva izdanja)
Kroz istoriju pisanja, (Zagreb, 1948.)
Ljudski govor i jezici, (Zagreb, 1949.)
Ante Radić i klerikalci, (Zagreb, 1951.)
Knjiga o Knjizi, (Zagreb, 1951. i 1957.)
Razgovor neugodni naroda književnoga, (Zagreb, 1952.)
Kako je postala knjiga, (Beograd, 1955.)
Put do knjige, (Zagreb, 1959.)
Kako nastanala knigata, (Skoplje, 1960.)
Kosinj: kolijevka štamparstva slavenskog juga, (Zagreb, 1960.)
Đačka trilogija, (Drame, napis

Ukupno: 3
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.