Banner
Point d.o.o.

Stjepan Hadrović

Stjepan Hadrović
Rođen: 24.12.1863.
(Vrhovac na Kupi, HRV)
Umro: 06.10.1934.
Mjesto djelovanja:Sarajevo
Opis:Kanonik Vrhbosanski
Izvor:Magnificat - god. V. br. 10 / 2011. (Ante Topić)

Stjepan Hadrović je rođen 24.XII. 1863. u Vrhovcu na Kupi (Zagrebačka nadbiskupija).
U osnovnoj školi pokazuje volju, i jubav i dar za glazbu. Kao gimnazijalac počeo je u Zagrebu pohađati glazbenu školu Hrvatskog glazbenog zavoda. U sedmom razredu gimnazije stupio je u zagrebačko sjemenište gdje je obavljao i službu zavodskog orguljaša. U Zagrebu je uspješno završio filozofsko - teološki studij i zaređen za svećenika Zagrebačke nadbiskupije 1888. godine. Odmah je imenovan kapelanom župe sv. Marije pod Okićem. Naime, u isto vrijeme prvi vrhbosanski nadbiskup dr. Josip Stadler traži za svoju novu katedralu orguljaša i dirigenta. Čuo je za kapelana Stjepana Hadrovića te je zamolio zagrebački ordinarijat da mu „posudi“ mladog glazbenika kako bi u sarajevskoj prvostolnici zasvirale nove orgulje pod vještom rukom pravog orguljaša. Zagreb je ovu molbu vrhbosanskom nadbiskupu Stadleru ispunio. Na poziv nadbiskupa Stadlera, Stjepan Hadrović dolazi za katedralnog orguljaša u Sarajevo 15. prosinca 1891.
Tu službu obavljao je 23 godine. U tom razdoblju obavljao je i mnoge druge službe u Vrhbosanskoj nadbiskupiji: bio je generalni vikar , prepošt Prvostolnog kaptola, arhiđakon toliški, predsjednik dijecezanskog suda i t d . Stadlerov nasljednik, dr. Ivan Ev. Šarić potvrdi ga u službi generalnog vikara, a Sveta stolica ga 1923 . imenova i prepoštom Vrhbosanskoga kaptola.1 Od 1931.-1934. godine teška srčana vodena bolest privezala ga je uz krevet, ali neumorni radnik nije ni tada mogao mirovati. Još uvijek je puno radio: komponirao, sastavljao, čitao...
Umro je u Sarajevu 6. 10. 1934. bez uzdaha i suza. Jednostavno mu je klonula glava. Dogorio je tiho - kao svijeća, istrošen nesebičnim i svestranim radom za Božje kraljevstvo. Njegovom smrću mnogi su izgubili velikog prijatelja, jer je za sve imao razumijevanja. Svima je bio dobar: Vrhbosanskoj nadbiskupiji, svećenstvu, sestrama, vjernom puku i katoličkoj mladeži. Prilikom smrti opet se pokazalo, koliko je odlični pokojnik bio obljubljen u Sarajevu. Dva dana neprestano se hodočastilo u kapelu pred njegov odar. Sprovod je bio velik i sjajan kao nikad u Sarajevu iza smrti nadbiskupa Stadlera.
....

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.