Banner
Point d.o.o.

PINK FLOYD

PINK FLOYD
Početak: 1964
(Cambridge, GBR)
Kraj: 2007
Opis:Britanski rock sastav

Pink Floyd britanski je rock sastav, osnovan 1964. godine u Cambridgeu, Engleskoj, poznat po psihodeličnim i progresivnim rock skladbama, filozofskim tekstovima pjesama, zvučnim eksperimentiranjem, inovativnim omotima albuma i pomno osmišljenim nastupima uživo.
Jedna je od najuspješnijih rock grupa ikada. Vjeruje se da je prodano oko 74.5 milijuna njihovih albuma u SAD-u i preko 200 milijuna albuma u cijelom svijetu.

Floyd svoje formiranje počinje kao mladi rock band još 1964.g., mada su se u to vrijeme različito zvali, ˝Sigma 6˝, ˝The Meggadeaths˝, ˝Tea Set˝ i ˝The Abdabs˝.
Međutim grupa se razilazi i gitarist Rado ˝Bob˝ Klose, basist Roger Waters, bubnjar Nick Mason i Rick Wright (puhački instrumenti) osnivaju novi sastav koji se zove ˝Tea Set˝.

Syd Barrett se pridružio sastavu 1965. godine.
Počeo je pisati većinu skladbi i orijentirao grupu prema psihodeličnom rocku.
Ime grupe je smislio Syd Barret po ploči Pinka Andersona i Floyda Councila, dvojice blues-glazbenika iz Georgije, iz Barretove glazbene kolekcije.
Nadrealistični tekstovi i eksperimentalni elektronski efekti postavili su grupu u britanski epicentar psihodeličnog rocka, međutim još uvijek s osrednjim uspjehom.

Nakon što je Barrett počeo pokazivati znakove mentalne bolesti uslijed uzimanja droga, grupa ga je 1968. nadomjestila gitaristom Davidom Gilmoureom.
S vremenom je čelnik sastava postao njihov bas gitarista Roger Waters, a doskora i glavni autor pjesama.
Pod njegovim vodstvom grupa je snimila najznačanije albume i doživjeli svjetski uspjeh.

Zahvaljujući njihovom inovativnom glazbenom stilu i briljantnoj scenografiji u nastupima uživo postali su najkomercijalnija skupina s jedinstvenim, takoreći unikatnim zvukom, koji se u prvom redu očituje u njihovoj rock operi ˝The Wall˝ iz 1979. godine.

Grupa je najpoznatija po svojim albumima The Dark Side of the Moon (1973.), Wish You Were Here (1975.), Animals (1977.) i konceptualnim The Wall (1979.).

Godine 1985. Roger Waters se razilazi s ostalim članovima grupe i napušta Pink Floyd. Gilmour, Mason i Wright nakon kratkotrajnog sudskog spora postižu izvansudsku nagodbu s Watersom koja im dozvoljava da nastave nastupati i objavljivati pod istim imenom.

Njihov zadnji studijski album je izdan 1994. - ˝The Division Bell˝.

David Gilmour je izjavio talijanskom časopisu ˝La Repubblica˝ da Pink Floydi više neće nastupati, nego će se posvetiti svojim solo karijerama.

U srpnju 2005. godine, grupa, uključivši Rogera Watersa, nastupila je u Londonu na Live 8 koncertu.
Svi članovi grupe još jednom su se okupili svibnja 2007. godine na koncertu održanom u Londonu u spomen na Syda Barretta.
Tada je Roger Waters nastupio odvojeno od preostale trojice članova grupe.

15. rujna 2008. u 65. godini života umro je klavijaturist Pink Floyda Richard Wright.

10. srpnja 2010. u Kidlingtonu, Engleska David Gilmour i Roger Waters nastupili su zajedno na dobrotvornom koncertu za Hoping Fondation koja sakuplja sredstva za poboljšanje života djece u Palestini.
Pred dvjestotinjak posjetitelja nenajavljeno su izveli četiri pjesme od kojih su tri bile ˝klasici˝ Pink Floyda.
Kao uzvrat za Watersovo pojavljivanje, Gilmour je pristao odsvirati ˝Comfortably Numb˝ na europskom dijelu Watersove turneje ˝The Wall˝.

Njihova glazba je utjecala na druge glazbenike poput Davida Bowiea, Genesis, The Nazz, Queen, Phish, Radiohead, Smashing Pumpkins, Yes.

Članovi:
David Gilmour (vokal, gitara)
Nick Mason (bubnjevi)
Richard Wright (klavijature) (28. srpnja 1943. - 15. rujna 2008.)

Bivši članovi:

Syd Barrett (vokal, gitara)
Roger Waters (vokal, bas gitara)
Bob Klose (gitara)

(Izvor: Wikipedia)

Ukupno: 16
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.