Banner
Point d.o.o.

Eric Patrick Clapton

Eric Patrick Clapton
Rođen: 30.03.1945. Wikipedia
(Ripley, GB)
Opis:Engleski kompozitor, gitarist i pjevač
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia, službene stranice

Eric Patrick Clapton ( Ripley, Surrey, 30. ožujka 1945.), engleski blues rock gitarist i kantautor. Tijekom karijere stekao je ugled i kod glazbenih kritičara i kod publike, kao jedan od najvažnijih i najutjecajnijih gitarista svih vremena.
Clapton je jedina osoba koja je kao glazbenik tri puta uvedena u Kuću Slavnih (Rock and Roll Hall of Fame): kao solo izvođač, i kao član rock grupa Yardbirds i Cream.

Inspiriran bluesom, već više od 40 godina slovi za jednog od najboljih rock gitarista na svijetu, iako je kroz karijeru mijenjao glazbene stilove; od blues-rocka (sa grupom John Mayall & the Bluesbreakers), psihodeličnog rocka (sa grupom Cream), do reggaea (obrada pjesme ˝I Shot the Sheriff˝ koju je napisao Bob Marley).
Svirao je u različitim sastavima, a najpoznatiji su The Yardbirds, Cream i Blind Faith, a uz to je surađivao sa dugačkim nizom drugih glazbenika.

Dvije od njegovih najvećih uspješnica, koje su i danas često središnjica njegovih scenskih nastupa su ˝Layla˝ (koju je snimio sa grupom Derek and the Dominos) i blues standard ˝Crossroads˝ koju je napisao Robert Johnson.
.....

Ukupno: 11
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.