Banner
Point d.o.o.

Marija Mirković

Marija Mirković
Rođenje: 20.07.1935.
(Orubica, HRV)
Opis:Autorica Profesorica, kustosica
Jezik:hrv
Izvor:ik-ranger.net

Rođena je 20. srpnja 1935. u Orubici kraj Nove Gradiške, osnovnu školu i gimnaziju pohađala u Zagrebu, diplomirala 1959. povijest umjetnosti na Filozofskome fakultetu Sveučilišta u Zagrebu.
Radila prvo kao srednjoškolski profesor u gimnaziji na Krku (1959./60.), zatim kao kustos umjetnoobrtnoga odjela i galerijske zbirke prvo u Gradskome muzeju u Varaždinu (1960.-65.), a zatim u Pokrajinskome muzeju u Ptuju (1965.-70.) te kao konzervator u Regionalnom (1970.-72.) i Republičkom zavodu za zaštitu spomenika kulture u Zagrebu (1972.-79.).
Vanjski je suradnik Instituta za povijest umjetnosti, član Hrvatskoga mariološkog instituta Katoličkoga bogoslovnoga fakulteta Sveučilišta u Zagrebu, dopisni član Pontificia Academia Mariana Internationalis, Rim.

Prvi stručni i znanstveni interes bio joj je usmjeren na kulturnu povijest Varaždina i na domete umjetnoga obrta u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i Štajerskoj, na urbanistički razvoj naselja (Varaždin, Ludbreg) i utvrdbenu arhitekturu (Osijek, Slavonski Brod).
Postupno prevladava interes za crkveno slikarstvo, posebice barokno (a u tom sklopu ponajprije za slikarstvo pavlinskoga reda i za Ivana Krstitelja Rangera) u sjeverozapadnoj Hrvatskoj i u Štajerskoj.
Po odlasku u invalidsku mirovinu god. 1979. prebacuje interes s likovnoga na sadržajno i posvećuje se istraživanju ikonoloških poruka (napose mariološke teme, te ikonografije pojedinih redovničkih zajednica).
Sudjeluje sa svojim prilozima na brojnim znanstvenim skupovima u domovini i inozemstvu, a radove objavljuje u zbornicima i časopisima.

Ukupno: 6
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.