Gajo Alaga

Gajo Alaga
Rođen: 1924
(Lemeš, SRB)
Umro: 07.09.1988.
Mjesto djelovanja:Zagreb
Opis:Teorijski fizičar
Jezik:hrv
Izvor:Wikipedia

Gaja Alaga (Lemeš, 1924. - Zagreb, 7. rujna 1988.) (neki izvori ga navode (nepravilno) i pod imenom ˝Gajo˝) bio je svjetski poznati teorijski fizičar, hrvatski akademik rodom iz bačke bunjevačke hrvatske plemićke obitelji

Studirao je teorijsku fiziku na Tehničkom fakultetu u Budimpešti, a nastavio u Zagrebu na Tehničkom i Prirodoslovnom fakultetu kod Ivana Supeka gdje je i diplomirao 1950..
Već naredne godine imenovan je za asistenta na Prirodoslovnom fakultetu.
Od 1952. do 1954. boravi na specijalizaciji u Institutu ˝Niels Bohr˝ u Kopenhagenu, sveučilištu Berkeley i sveučilištu Ludviga Maksimilijana u Münchenu.
Godine 1955. doktorirao je, 1958. izabran je za docenta, 1961. za izvanrednog profesora i 1966. za redovitog profesora u Zavodu za teorijsku fiziku Prirodoslovnog-matematičkog fakulteta.
Od 1952. sudjelovao je i u znanstvenom radu na Institutu ˝Ruđer Bošković˝, gdje je bio i pročelnikom.

Suotkrivačem je 1955.
K-izbornih pravila i pravila intenziteta za beta- i gama-prijelaze u deformiranim jezgrama, zajedno sa danskim fizičarem Bohrom i američkim fizičarem Mottelsonom, koji su, nastavljajući rad u tom području, 1975. dobili Nobelovu nagradu za fiziku 1975..
U fizici je najpoznatiji po otkriću pravila čestičnog ponašanja, poznatih i kao Alagina izborna pravila odnosno Alagina pravila, a koja se odnose na beta- i gama-prijelaze pri jakim izobličenjima čestičnih orbitala.

Ubrzo nakon tog velikog otkrića (K-izborna pravila) Alaga je sam otkrio jedan novi asimptopski tip izbornih pravila u deformiranim jezgrama i objavio ga u američkom znanstvenom časopisu ˝Physical Review˝.
Ta dva otkrića spadaju među najcitiranije publikacije hrvatskih znanstvenika u svjetskoj znanstvenoj literaturi pod nazivom ˝Alaga rules˝.

Otklonivši mnoge primamljive ponude iz vodećih svjetskih znanstvenih centara odabrao je Zagreb za mjesto svog stalnog znanstvenog i nastavnog angažmana.

Bio je pionir teorijske fizike atomskih jezgara i učitelj generacija teorijskih fizičara.

Ukupno: 1
1

PRIRODA popularni časopis hrvatskog prirodoslovnog društva
Zagreb : Hrv. Prirodoslovno Društvo, 1911. -
Priroda
Detaljno

Digitalizirani članci - Gajo Alaga

Priroda : popularni časopis hrvatskog prirodoslovnog društva. - O kemijskim i jezgrinim silama
Godina: 1952. Broj: 6 str. 214 -222
Priroda : popularni časopis hrvatskog prirodoslovnog društva. - Enrico Fermi
Godina: 1955. Broj: 6 str. 220 -223
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.