Banner
Point d.o.o.

Antun Lobmayer

Antun Lobmayer
Rođen: 12.08.1844.
(Zagreb, HRV)
Umro: 21.03.1906.
Mjesto djelovanja:Zagreb
Opis:Upravitelj zem. rodilišta u Zagrebu
Izvor:Znameniti i zaslužni Hrvati od 925-1925; str 163

Lobmayer Antun dr., upravitelj zem. rodilišta u Zagrebu.
Rodio se 12. kolovoza 1844. u Rumi, gdje mu je otac bio poreznikom, a kasnije exactorom županije srijemske.
Mati mu bijaše rođena pl. Pukanić iz stare turopoljske porodice kod Velike Gorice, umro 21. ožujka 1906. u Zagrebu.
Pučku je školu svršio u svom rodnom mjestu, gimnaziju u Vinkovcima kao stipendist Marije Terezijanske vacovske zaklade, pošto mu otac uz. sedmero djece nije mogao pružiti dovoljno sredstava za naobrazbu.
Kao. izvrstan đak dobi stipendiju od tadašnje dvorske kancelarije, da uči u Beču medicinu i poluči s vrlo dobrim uspjehom doktorat medicine i kirurgije na tamošnjem sveučilištu 23. ožujka 1869.
Iza svršenih nauka službovao je godinu dana kao sekundarni liječnik u c. kr. općoj bolnici u Beču, a tada je postao operaterom u kirurškoj, klinici profesora Billrotha, u kojoj je sproveo dvije godine.
Na polasku izdao mu je prof. Billroth sjajnu svjedodžbu, hvaleći ga kao marljiva,, istrajna i pouzdana čovjeka, a sličnu mu je svjedodžbu izdao i prof. dr. Braun, u čijoj je klinici godinu dana učio i u primaljstvu se vježbao.
God. 1872. vrati se dr. Lobmayer u domovinu i dođe u Osijek, gdje preuze službu željezničkoga i uzničkog liječnika.
Tu je u kratko vrijeme stekao lijepu praksu te se i god. 1873. oženio gđicom. Antonijom Mayer
iz vrlo ugledne obitelji, s kojom je u srećnu braku sproveo 25 godina,, dok mu je ne ote nagla smrt god. 1898.

U Osijeku je nadzirao gradnju bolnice iz zaklade Huttler-Kohlhoffer-Monspergove, pri čem je upotrijebio svoja iskustva, stečena u bolnicama. u inozemstvu, koje je tečajnm posljednjih godina proučavao u Njemačkoj, Švicarskoj i Francuskoj, kao i svoju praksu u bečkoj klinici.
Čim je hrvatski sabor god. 1876. prihvatio zakon o uređenju kr. zemaljskog primaljskog učilišta u Zagrebu, napisao je Lobmayer učevnu knjigu o primaljstvu, te je svoj rukopis podnio zem. vladi i na natječaju održao pobjedu nad 11 natjecatelja.
Previšnjim rješenjem od 21. kolovoza 1877. imenovan bje dr. Lobmayer kr. profesorom primaljstva u kr. zem. primaljskom učilištu u Zagrebu te se uslijed toga preseli iz Osijeka u Zagreb, gdje je otada razvio intenzivni rad na polju javnoga zdravstva te umio zavodu, kojemu bijaše predstojnik, steći lijep ugled i priznanje.

Ukupno: 7
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.