Želimir Seiwerth

Želimir Seiwerth
Rođen: 22.06.1914.
(Osijek, HRV)
Umro: 03.09.2006.
Mjesto djelovanja:medicina
Opis:prim. dr. kirurg
Jezik:hrv
Izvor:Acta Chirurgica Croatica

Prim. Dr. Želimir Seiwerth rođen je 22.VI.I9I4. u Osijeku od oca dr. ing. Adolfa Seiwertha, kemičara, sveučilišnog profesora u Zagrebu i majke Anice. Završivši srednju školu maturirao je 1932., a 1938. diplomirao je na Medicinskom fakultetu u Zagrebu. Staž i vojni rok završio je 1939.g.

Kirurgiju je specijalizirao na Kirurškoj klinici Medicinskog fakulteta u Zagrebu od 10.1.1940 do 20.V.1945.g. Uvjerenje o kirurškoj specjalizaciji izdao mu je Savjet za Narodno zdravlje i socijalne politike Vlade FNRJ pod brojem 23270/51.

Na kirurškoj klinici Medicinskog fakulteta radio je kao volonter, asistent-volonter, asistent-vježbenik te konačno kao asistent (te je poslijednji predstavnik predratne generacije asistenata profesora Budisavljevića).

Kao šef raznih kliničkih odjela imao je prilike da se uz stručni rad bavi problemima iz kirurške patofiziologije te kirurgijom pluća i pankreasa. Prvi je na toj klinici izveo totalnu gastrektomiju i prostatektomiju po Milinu.

Uz stručni rad bila mu je povjerena izobrazba liječnika, kako stažista, tako i specijalizanata.

Sa studentima je održavao redovite vježbe na odjelu, kao i specijalne iz anesteziologije i operativni kurs na leševima. Kao znanstvenom asistentu bila su mu povjerena predavanja iz pojedinih poglavlja kirurške propedeutike i iz opće kirurgije. U odsutnosti šefa klinike prof. Juzbašića vodio je stručno i administrativno kiruršku kliniku. Na vlastiti zahtjev razriješen je dužnosti na kirurškoj klinici u Skopju u listopadu 1951 .g. i stavljen na raspolaganje Savjetu za zdravstvo NRH.

U svibnju 1952.g. upućen je kao privremeni šef kirurškog odjela Opće bolnice u Šibeniku radi uređenja i konsolidacije odjela.

1958. godine preuzima odjel kirurgije opće bolnice ˝Sveti duh˝ čijim se dolaskom odjel zaista modernizira, širi se operativni repertoar, uvode se torakalne i srčane operacije, endotrahealna anestezija i već tada organizira postoperativnu intenzivnu skrb koju uz kirurga vode specijalisti anesteziolozi. Odgaja veći broj kirurga koji nastavljaju u pojedinim strukama ono što je on započeo.

Ukupno: 1
1

LIJEČNIČKI VJESNIK
Zagreb : Hrvatski liječnički zbor, 1877-. -
61 LIJV
Detaljno

Digitalizirani članci - Želimir Seiwerth

Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Kliničko značenje u vrijednost plućne dekortikacije kod krnoičnog gnojnog i primarnog tuberkuloznog empijema
Godina: 1963. Broj: 6 str. 615 -625
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Slučaj fekromocitoma s naročitim obzirom na operativno liječenje
Godina: 1964. Broj: 8 str. 957 -962
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Primarni tumori perikarda
Godina: 1965. Broj: 6 str. 651 -657
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Problem kirurškog liječenja papilarnog karcinoma štitnjače
Godina: 1966. Broj: 3 str. 241 -247
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Pseudociste pankreasa i masivni kronični pankreatogeni ascites
Godina: 1969. Broj: 7 str. 741 -751
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Modificirana Oppolzerova operacija ileoanastomije i njena primjena kod ulceroznog kolitisa
Godina: 1971. Broj: 1 str. 45 -52
Liječnički vjesnik : glasilo Hrvatskoga liječničkog zbora. - Prirođene ciste pluća i njihovo kirurško liječenje
Godina: 1971. Broj: 2 str. 189 -203
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.