Banner
Digitalna knjinica

Lois McMaster Bujold

Lois McMaster Bujold
Rođenje: 02.11.1949. Wikipedia
(Columbus, Ohio, USA)
Mjesto djelovanja:Minneapolisu
Opis:Amerika spisateljica znanstvene fantastike
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Lois McMaster Bujold (Columbus, Ohio, 2. studenog 1949.) je amerika spisateljica znanstvene fantastike i fantastike.

Lois je ki Roberta Charlesa McMastera koji je potaknuo njezinu poetnu zainteresiranost u SF, kao i pojedine stavove u Vorkosigan sagi.
Cijeli ivot je strastveni itatelj, sama priznaje kako je ve u devetoj godini poela itati znanstvenu fantastiku, a kasnije i druge anrove.
Ozbiljno se poela baviti pisanjem tek kasnije u ivotu, pod utjecajem iskustva svoje prijateljice iz djetinjstva.

Napisala je tri knjige (Krhotine asti, Ethan od Atosa i Pripravnik za ratnika) prije nego to je Pripravnik za ratnika bio prihvaen nakon etiri odbijanja.
Nakon to je ta knjiga ostvarila zapaen uspjeh kod itatelja, Baen Books je pristao objaviti i druge dvije novele koje je ranije napisala.
Tako je i zapoela Bujoldina karijera u znanstvenoj fantastici.

Takoer se eljela dokazati i na podruju fantastike, ali se rano susrela sa preprekama.
Njezin prvi proboj u anr fantastike bio je sa knjigom Prsten dua (The Spirit Ring).
Napisala je knjigu po narudbi, pokuavala ju je prodati uokolo i naila je na veoma niske ponude, to ju je prisililo da se vrati Baen Booksu, gdje je Jim Baen otkupio Prsten dua za potenu cijenu u zamjenu za obeanje da e napisati jo knjiga o Vorkosiganima.
Bujold je to smatrala dobrim iskustvom, zajedno sa osrednjom prodajom knjige kao i manjkom odobravanja od strane kritiara.

Gotovo itavo sljedee desetljee nee se pokuati probiti na anru fantastike, sve do knjige Prokletstvo Caliona (The Curse of Chalion).
I ovu knjigu ba kao i Prsten dua napisala je po narudbi i ponudila ju je na drabi knjiga.
Ali ovaj put, naila je na znatan kritiki i prodajni uspjeh, prikljuivi se na prijelazno trite fantastike i romantinog anra.

Bujold je jedna od najpriznatijih pisaca na svojem podruju, budui da je osvojila prestinu nagradu Hugo za najbolju novelu etiri puta, podjednako kao i Robert A.
Heinlein prije nje.
Ples zrcala je istovremeno 1995. godine osvojio Hugo i Locus.
Ostali romani iz serijala o Milesu Vorkosiganu redovito su dobivali nominacije za nagrade Hugo i Nebula.
Na podruju Fantastikae, sa Prokletstvom Chaliona osvojila je Mythopoeic Award for Adult Literature i bila je nominirana za World Fantasy Award u 2002. godini etvrtu nagradu Hugo i drugu nagradu Nebula dobila je za svoju novelu Paladin dua.

Najpoznatija je po svojoj seriji novela o Milesu Vorkosiganu, tjelesno osakaenom meuzvjezdanom pijunu i admiralu plaenika s planeta Barrayara, radnja se odvija nekih otprilike 1000 godina u budunosti.
U toj seriji prikazana je Bujoldina vjetina koritenja razliitih anrova i pod-anrova znanstvene fantastike.
Raniji se naslovi openito mogu svrstati meu djela svemirske opere u kojima ne nedostaje bitaka, urota i nevjerojatnih obrta, dok u novijim svescima Miles postaje vie detektivom.
U Graanskoj dunosti, Bujold istrauje jedan drugi anr - visoko klasnu ljubav sa zapletom koji odaje poast romantinim novelama Georgette Heyer (kao to je potvrdila u svojoj posveti).
U sreditu katastrofalne veere, s dosta nesporazuma i dijaloga koji opravdavaju podnaslov knjige Komedija biologije i ponaanja.
Njezin psiholoki uvid u situaciju i stvaranje sloenih likova posebno je cijenjen od strane mnogih itatelja.

Postoji znatan broj rasprava izmeu itatelja oko toga koji je najbolji redosljed za itanje sage o obitelji Vorkosigan.
Neki smatraju da je bolje itati prema redosljedu kojim su djela objavljena, drugi prema samoj kronologiji djela ili prema nekom drugom redosljedu.
To ocrtava iroko prihvaeno miljenje da se ova serija sastoji od skupine samostalnih djela koja se mogu itati i kao samostalne cjeline.

Autorica se izjasnila da je njezina serija o Milesu Naismithu Vorkosiganu oblikovana prema knjigama Horatia Hornblowera u kojima se prikazuje ivot samo jedne osobe.
Po temama koje obrauje, takoer odraava rad Dor

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.