Banner
Point d.o.o.

Sylvester Stallone

Sylvester Stallone
Rođen: 06.07.1946. Wikipedia
(New York City, New York, USA)
Opis:Glumac i redatelj
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Rodio se 1946. u četvrti Hell’s Kitchen u New Yorku, u obitelji frizera Franka Stallonea i majke Jackie, astrologinje i promotorice ženskog hrvanja.
Iako je bio isključen iz 14 škola, zbog atletskih sposobnosti stječe stipendiju za američki koledž u Švicarskoj, a kasnije stječe diplomu i na sveučilištu u Miamiju.
Na filmu je debitirao 1971. u filmovima Klute i Bananas.
Budući da nije želio biti zapažen isključivo kao glumac, 1976. godine završio je, navodno u tri dana, scenarij o usponu anonimnog boksača, za Oscarom nagrađeni film Rocky, kojim zadobiva golemu popularnost.
Film je bio nominiran za Oscara u deset kategorija, a osvojio je nagradu za najbolji film.
Iskazujući veliku poslovnost, u daljnjim se projektima uglavnom javlja u trostrukoj ulozi glumca, scenarista i redatelja, gradeći tako mit vlastite ličnosti.
Zaokret prema brutalnom čovjeku od akcije do vrhunca je doveden u filmovima Rambo, snimljenim od 1982. do 1988. godine, u kojima Stallone tumači lik vijetnamskog veterana - borca za ideale konzervativne Amerike.
Drugim filmom o Johnu Rambu, Rambo 2 iz 1985. godine, Stallone se prometnuo u veliku holivudsku zvijezdu akcijskih filmova, a osim publiciteta, ostvario je i zamjetnu novćanu dobit, jer je film ostvario golem uspjeh u kinima.
Slijedećih godina nastavio je nizati uloge, uglavnom u žanru akcijskih filmova, prvo u trećem nastavku Ramba, a zatim u filmovima Cobra, Over the Top, Rambo 3 te Tango i Cash.
Posljednja dva filma ostvarila su neuspjeh u kinima, a to je bio tek početak krize koja ga je snašla u 90-ima.
Uslijedili su neuspjesi u nizu filmova, da bi 1997.
Stallone napravio zaokret i odglumio ulogu podebljeg nagluhog šerifa u filmu Copland za koju je primio neočekivano dobre kritike.
Dolaskom novog tisućljeća, ostvario je nekoliko osrednjih uloga da bi potom odlučio uskrsnuti svoje dvije najveće uloge.
Prvo je 2006. godine snimio šesti nastavak sage o Rockyju (Rocky Balboa), koji je ostvario uspjeh i kod puiblike i kod kritike, a dvije godine kasnije snimio je četvrti dio serijala o vijetnamskog veteranu Rambu (John Rambo).
Godine 2010. ostvario je veliki komercijalni uspjeh akcijskim filmom Plaćenici u kojem je okupio ostale velike zvijezde akcijskog filma: Jasona Stathama, Dolpha Lundgrena i Jet Lija uz cameo pojavljivanje Brucea Willisa i Arnolda Schwarzeneggera.
Dvije godine kasnije u kinima se pojavio nastavak Plaćenici 2, koji je okupio većinu glumaca iz prvog filma te nova ˝pojačanja˝ Chucka Norrisa i Jean-Claudea Van Dammea.

Ukupno: 9
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.