Banner
Point d.o.o.

QUEEN

QUEEN
Početak: 1970 Wikipedia
(GB)
Opis:Britanski rock sastav
Jezik:eng
Izvor:Wikipedia

Queen je britanski rock sastav nastao 1970. godine raspadom grupe ˝Smile˝ kojeg su činili dvoje originalnih članova Queena Brian May i Roger Taylor.
Nakon odlaska pjevača Tima Staffella, mjesto popunjava Freddie Mercury, a nakon nekoliko neuspješnih basista, 1971. priključuje im se basist John Deacon.
Prvi album Queen izdan je 1973., a drugi Queen II godinu dana poslije i sadržavao je singl ˝Seven Seas of Rhye˝ koji je postao njihov prvi hit, te im otvorio put.
Krajem iste 1974. godine izdaju treći album Sheer Heart Attack koji je donio potpuni komercijalni i artistički proboj te afirmaciju sastava, a singl ˝Bohemian Rhapsody˝ sa četvrtog albuma A Night at the Opera postaje njihov najveći hit i zaštitni znak, kao i sam album koji isto postiže veliki uspjeh.
Nakon toga sastav ulazi u svoje uspješno razdoblje koje je trajalo u drugoj polovini sedamdesetih i tijekom osamdesetih sve do smrti pjevača Freddie Mercuryja 1991. godine.
Sastav je poznat po svojim glazbeno raznovrsnim aranžmanima, vokalnim harmonijama i jedinstvenom sudjelovanju publike na nastupima uživo.

Queen su izdali petnaest studijskih albuma, pet koncertnih albuma, te brojne kompilacijske albume.
Prodali su preko 300 milijuna primjeraka u cijelom svijetu, uključujući više od 35.5 milijuna samo u SAD-u.
Njihova prva Greatest Hits kompilacija iz 1981. godine je britanski najprodavaniji album svih vremena.
Pjesme ˝We Will Rock You˝ i ˝We Are the Champions˝ iz 1977. postale su stadionske himne i još uvijek se izvode na gotovo svim sportskim događajima širom svijeta.
Queen se smatraju jednim od najvećih, najuspješnijih i najutjecajnih britanskih i svjetskih rock sastava.
Njihov nastup na Live Aid humanitarnom koncertu u Londonu iz 1985. godine se obično navodi kao najbolja koncertna izvedba ikad, dok se ˝Bohemian Rhapsody˝ smatra jednom od najboljih rock pjesama u povijesti. 2001. godine sastav je uveden u Rock And Roll kuću slavnih.

Nakon Mercuryjeve smrti 1991. i Deaconovog povlačenja sa glazbene scene 1997., May i Taylor surađuju sa Paulom Rodgersom pod imenom Queen + Paul Rodgers.
2005. snimaju koncertni album Return of the Champions, a u studenom 2006. započinju snimanje studijskog albuma The Cosmos Rocks kojeg su objavili 15. rujna 2008. godine.

Ukupno: 21
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.