Milena Varićak

Milena Varićak
Rođenje: 17.02.1903.
(Zadar, HR)
Smrt: 20.01.1971.
Opis:Fizičarka
Izvor:Smontara Ana

Doktorat 1957.
Tema: Proučavanje karakteristika termistora s obzirom na njihovu primjenu za mjerenje tlaka plina.

U prvoj polovini proslog stoljeća Milena Varicak (rod. Verona) bila je poznata kao vrsna srednjo-školska profesorica koja je odgojila niz generacija srednjoškolaca, dok je njezin znanstveni rad bio iz područja fizike čvrstog stanja, a osobito je istraživala električne osobine poluvodića i promjene tih svojstava pod utjecajem zračenja.
Odgoj mladih ljudi nastavila je kasnije i kao sveučilišni nastavnik.
Okupljala je oko sebe niz mladih fizičara koje je i nesebićno uvodila u znanstveni rad.
Rođena je 17. veljače 1903. u Zadru, a umrla 20. siječnja 1971.
Diplomirala je fiziku i matematiku 1928. i doktorirala s temom ˝Proučavanje karakteristika termistora s obzirom na njihovu primjenu za mjerenje tlaka plina˝ 1957. na Sveučilištu u Zagrebu.
Akademske godine 1926.127. boravila je u Francuskoj na usavršavanju.
Nakon diplomiranja predavala je na gimnazijama u Sušaku i Zagrebu (1928.-1949.), a od 1949. je asistentica, pa od 1957. znanstvena suradnica, te od 1960. do smrti izvanredna profesorica u Fizičkom zavodu Prirodoslovno-matematičkog fakulteta u Zagrebu.
Od početka rada instituta ˝Ruder Bošković˝ 1952. do 1967. bila je vanjska suradnica.
Njena znanstvena djelatnost počinje u vezi s gradnjom neutronskog generatora u Institutu ˝Ruder Bošković˝, gdje je bila zadužena za konstrukciju vakuumskog uređaja i mjeranja tlaka.
Sustavnim istraživanjem električnih i termičkih osobina poluvodiča izradila je mjerač na principu termistora, koji omogučava mjerenje niskog tlaka plina, detekciju propusnosti i infracrvenog zračenja.
Svoje rezultate prikazala je na prvom i drugom International Vacuum Congres održanom 1958. u Namuru (Belgija), odnosno 1961. u Washintonu (USA), gdje su pobudili veliki interes.
Na temelju tog rada dobila je 1961. zajedno s ostalim konstruktorima neutronskog generatora, republičku nagradu ˝Nikola Tesla˝.
Od 1963. do 1968. bila je pročelnica Odjela za fiziku čvrstog stanja u Institutu za fiziku Sveučilišta, gdje je organizirala laboratorij za dobivanje monokristala poluvodičkih spojeva, te se njezin daljnji znanstveni rad odnosio na istraživanje različitih, posebice električnih, osobina poluvodića.
Uz znanstveni rad nije nikad zanemarivala pisanje priručnika i članaka za potrebe svih onih koje interesira fizika.
Napomenimo samo njezin doprinos kao koautora knjiga Zbirka zadataka iz fizike i Vježbe iz fizike namijenjenih prvenstveno učenicima i nastavnicima srednjih škola, koje su i nakon više od 30-tak godina od njihovog prvog izdanja nezaobilazni priručnici ne samo za učenike već i studente, posebice tehničkih i biomedicinskih fakulteta.

Ukupno: 1
1

Beograd : Zavod za izdavanje udžbenika SR Srbije, 1964. -
(Biblioteka priručne literature za nastavnike)
621.39 VARIĆ Pol
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.