Banner
Point d.o.o.

Hugh Laurie

Hugh Laurie
James Hugh Calum Laurie
Rođen: 11.06.1959. Wikipedia
(Oxford, GBR)
Opis:Engleski je glumac, komičar, pisac i glazbenik
Izvor:Wikipedia

James Hugh Calum Laurie (11. lipnja 1959.) engleski je glumac, komičar, pisac i glazbenik.
Dobitnik je Reda Britanskog Carstva.
Britanskoj je publici poznat po ulozi u humorističnoj seriji ˝Crna Guja˝, dok je svjetsku slavu doživio tumačeći lik Gregoryja Housea u američkoj dramskoj seriji ˝Dr. House˝.
Laurie je rođen u Oxfordu. Ima brata i dvije sestre.
Njegova majka Patricia umrla je od bolesti motornih neurona kada je Laurie imao 29 godina.
Svoga oca, W.G.R.M. ˝Ran˝ Laurieja, koji je osvojio zlatnu olimpijsku medalju u veslanju 1948., Hugh naziva ˝najsimpatičnijim čovjekom na svijetu˝.
Laurie je odgojen u škotskoj Prezbiterijanskoj crkvi.
U Oxfordu je pohađao Dragon School, prestižnu osnovnu školu.
Kasnije je otišao na Eton, a zatim na Selwyn College u Cambridgeu, gdje je studirao arheologiju i antropologiju.
Kao i njegov otac, Laurie je trenirao veslanje još dok je pohađao školu, a zatim i na sveučilištu.
Bio je i član tima koji je 1977. osvojio naslov nacionalnog juniorskog prvaka u veslanju, a iste te godine kao član Britain’s Youth Team sudjeluje i na svjetskom juniorskom prvenstvu.
Godine 1980. osvaja nagradu Blue sudjelovanjem u utrci čamaca Oxforda i Cambridgea.
Laurie je član Leander Cluba, jednog od najstarijih veslačkih klubova u svijetu.

Napustio je veslanje zbog mononukleoze i pridružio se Cambridge Footlightsima, amaterskom kazališnom klubu koji je bio polazište za mnoge uspješne britanske komičare.
Tamo je sreo i Emmu Thompson, s kojom je imao romantičnu vezu.
Ona ga je upoznala sa njegovim budućim partnerom u komedijama, Stephenom Fryjem.
Od 1980. do 1981., za vrijeme njegove posljednje godine na sveučilištu, Laurie postaje predsjednik Footlightsa, a Thompson potpredsjednica.
Njihova predstava, The Cellar Tapes, koju su uglavnom napisali i izveli Laurie i Fry, te Tony Slattery, Paul Shearer, Emma Thompson i Penny Dwyer, na edinburškom Fringe festivalu osvojila je prvu Perrier Comedy nagradu.
Perier nagrada dovela je do toga da se predstava The Cellar Tapes nađe i u produkciji West Enda, a pojavila se i televizijska verzija koja je prvi put emitirana u svibnju 1982.
Zahvaljujući tome, Laurie, Fry i Thompson zajedno s Benom Eltonom, Robbiem Coltraneom i Siobhan Redmond pišu i glume u humorističnoj seriji ˝Alfresco˝, koji se dvije sezone emitirala na televiziji Granada.
Fry i Laurie su surađivali na raznim projektima tijekom 1980-ih i 1990-ih.
Među tim projektima je i serija ˝Crna Guja˝ s Rowanom Atkinsonom u glavnoj ulozi.
U seriji je Laurie, kao i ostali glumci, imao nekoliko različitih uloga (najzapaženije su uloge princa Georgea te istoimenog poručnika).
Ostali projekti su bili BBC-jeva serija skeč komedija, ˝A Bit of Fry and Laurie˝ te ˝Jeeves and Wooster˝ (adaptacija P.G. Wodenhouseovih priča u kojoj Laurie glumi Jeevesovog poslodavca, podrugljivog Bertiea Woostera).
Bila je to uloga koja je poprilično odgovarala Laurieu i kojom je on uspio prikazati svoj talent, i to kao pjevač i pijanist, te svoj slavni ˝dotjerani˝ glas.
Laurie i Fry su takoder surađivali na raznim humanitarnim manifestacijama kao što su to Hysteria (1,2 i 3) i The Secret Policeman’s Third Ball (pokrenut od strane Amnesty Internationala), Comic Relief showovi te Fry and Laurie Host a Christmas Night with the Stars.
Laurie se pojavio u videospotu za singl ˝Walking on Broken Glass˝ pjevačice Annie Lennox, u kostimu kojeg je nosio u trećoj sezoni ˝Crne Guje˝.
Pojavio se i kao znanstvenik u spotu za pjesmu pjevačice Kate Bush, ˝Experiment IV˝.
Laurie se kasnije pojavljuje i u filmovima poput Razum i osjećaji (1995), s Emmom Thompson u glavnoj ulozi; u Disneyevom filmu 101 Dalmatinac (1996), gdje je glumio Jaspera, jednog od kriminalaca unajmljenih da kidnapiraju psiće; u Eltonovoj adaptaciji njegovog romana Inconceivable, Maybe Baby (2000.); Girl From Rio; remake filma The Flight of the Phoenix (2004.) te u tri filma Stuart Mali.
Godine 1996. objavljen je Lauriev prvi roman, The Gun Seller, koji je postao bestse

Ukupno: 1
Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Wikimedia,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.
Ako objavljena slika nije u skladu s autorskim pravima, javite nam kako bi je mogli ukloniti.