Josip Freudenreich

Josip Freudenreich
Rođen: 06.11.1827.
(Nova gradiška, HRV)
Umro: 27.04.1881.
Mjesto djelovanja:Zagreb, Split
Opis:Glumac, redatelj, dramatičar i jedan od osnivača hrvatskog kazališta
Jezik:hrv
Izvor:www.give-me-art.com; Znameniti i zaslužni Hrvati od 925-1925; str 88

Josip Freudenreich (Nova Gradiška, 1827. – Zagreb 1881.) glumac, redatelj, dramatičar i jedan od osnivača hrvatskog kazališta.
Poznato je da je Josip Freudenreich prvi put vidio kazališnu predstavu u Karlovcu, preselivši iz Nove Gradiške.
Kao amater prvi put na pozornicu je stao s Linggovom kazališnom družinom 1845. godine, a poslije dvije godine potpuno se s bratom Franjom posvećuje kazalištu.
Glumio je na hrvatskom i njemačkom jeziku po mnogim gradovima, a na nagovor Dimitrija Demetra od 1863. preuzima upravljanje kazalištem u Zagrebu te uvodi u kazalište i operetu.
Josip Freudenreich bavio se je i pedagoškim radom te je za pozornicu pripremao poznata imena hrvatskog glumišta ondašnjeg vremena, poput Marije Ružički Strozzi i Adama Mandrovića.
Cijela obitelj Freudenreich bila je vezana uz kazalište i život u kazalištu.
Josipov djed je nastupao u putujućim kazalištima, majka je glumila u njemačkom kazalištu, brat mu je bio dramatičar, glumac i kazališni kroničar dok jedan od sinova Dragutin organizirao je Hrvatsko dramatično društvo u Splitu.
Nakon smrti kazališnog djelatnika Josipa Freudenreicha Kazališna ulica, koja povezuje Markov trg s Matoševom na Gornjem gradu i u kojoj je izgrađeno prvo kazalište u Zagrebu, preimenovana je u Ulicu Josipa Freudenreicha.

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.