Ivo Žirovčić

Ivo Žirovčić
Ivan
Rođen: 1855
(Križanec, HRV)
Umro: 1925
Mjesto djelovanja:Ogulin, Zagreb
Opis:Psihijatar i ravnatelj psihijatrijske bolnice u Vrapću
Izvor:Liječnički vjesnik, www.bolnica-vrapce.hr

Dr. I. Žirovčić, kojeg se s puno prava može nazvati utemeljiteljem hrvatske psihijatrije, s ustanovom u Vrapču rukvodio je od 1894. do 1896, te ponovo od 1901. do 1919.
Rodjen je 1855. u Križancu (Hrvatsko Zagorje) kao najstariji od devetnaestero djece stare plemićke obitelji.
Medicinske studije završio je u Grazu, potom deset godina službovao u Ogulinu u svojstvu okružnog liječnika, da bi se, prije nego li će prihvatiti imenovanje ravnatelja Zavoda u Stenjevcu, proveo stanovito vrijeme u štajerskoj duševnoj bolnici Feldhof pohadjajući istovremeno predavanje iz psihijatrije na univerzitetu u Grazu.
Bolnica u Vrapču u vrijeme dolaska dr. Žirovčića na njezino čelo nalazila se u zakupu, te su joj stručne i materijalne prilike bile nepovoljne. Želio je dr. Žirovčić popraviti takvo stanje, htio je da se ustanova ponovo osamostali, žustro je intervenirao kod zemaljske vlade gdje nije nailazio na razumijevanje, te je bio smijenjen s položaja i prijevremeno umirovljen.
Promjenom političkih prilika u Hrvatskoj, te odlaskom s položaja ravnatelja dr.Šimse, dr. Žirovčić biva reaktiviran.
Ulaže velike napore da ustanovu stručno uzdigne, a rješava i problem kanalizacije, dogradnjama i pregradnjama proširuje Bolnicu.
Kao stručnjak dr. Žirovčić posebice je bio angažiran na sudsko-psihijatrijskim vještačenjima stekavši ugled pravednog i nepotkupljivog vještaka, dok je u svojim brojnim stručno znanstvenim radovima postavio temelje hrvatske psihijatrijske terminologije, a razdiobu dijagnostičkih kategorija uskladio je s tada aktualnom Kraepelinovom nozološkom sistematikom.
Poštenje, predan rad, privrženost bolnici i visok stupanj stručnosti ostavili su dubok trag na liječnike koji su u bolnicu dolazili nakon Žirovčićeva umirovljenja.
Tako će, primjerice, dr.
Radoslav Lopašić, tada asistent na psihijatrijskoj klinici u Beogradu a kasnije višegodišnji predstojnik zagrebačke neuropsihijatrijske klinike, u povodu Žirovčićeva sedamdesetog rodjendana svoj napis o nestoru hrvatske psihijatrije, tiskan u ˝Liječničkom vjesniku˝ 1925, završiti ovim riječima: ˝Stariji bolesnici, činovnici i liječnici stenjevačkog zavoda pričali su i meni i svima nama koji dodjosmo poslije Vas tamo na rad o Vama.
Bile su to samo dobre riječi.
A svaki kutić u zavodu, mnoge povijesti bolesti i odlična forenzička mišljenja davali su svjedodžbu Vašeg požrtvovnog i zdušnog rada...˝

Napomena: Podaci o autorima su preneseni iz javno dostupnih izvora (Wikipedia, Google,... ).
Ako su objavljeni vaši podaci, a ne želite da budu vidljivi u ovom katalogu, molimo vas da nas kontaktirate.