Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
MEĐUNARODNI DAN SVJESNOSTI O MUCANJU -22. listopad
Međunarodni dan svjesnosti o mucanju obilježava se s ciljem podizanja svjesnosti o izazovima s kojima se suočavaju osobe koje muči ovaj problem. U našoj zemlji ovaj dan obilježava se od 2000. godine kada je osnovana Hrvatska udruga za pomoć osobama koje mucaju „Hinko Freund". Na inicijativu Udruge „Hinko Freund" Republika Hrvatska je 2009. godine 22. listopada proglasila Danom svjesnosti o mucanju te time postala prva zemlja koja na ovaj način doprinosi stvaranju humanijeg društva koje razumije potrebe osoba koje mucaju.
clanak
Automati s cognacom i automati s mliekom
"Jamačno se nijedna strast, koja bi čovječanstvu toli štetna bila, nije u tolikoj mjeri uvriežila diljem cieloga svieta, a u svih slojevih pučanstva, kao alkoholizam. No nisam naumio ovdje govoriti o oplivu alkohola u obće, već bih želio moje sudrugove upozoriti na automate s cognaeom, a onda na one s mliekom."
Autor0000006276
DORIS LESSING
Doris Lessing (rođena kao Doris May Tayler; Kermanšah, Iran, 22. listopada 1919. - 17.11.2013., London, Engleska), engleska književnica. Dobitnica Nobelove nagrade za književnost 2007. U dobi od 87 godina, ona je najstarija dobitnica te nagrade za književnost. Lessing je obrazovana u katoličkom samostanu, a zatim je poslana u žensku školu u Salisburyju (današnji Harare). S 13 godina je napustila školu i obrazovala se sama. Tijekom 1937. preselila se u Salisbury da bi radila kao operaterka na centrali, a uskoro se i udala za Franka Wisdoma s kojim je imala dvoje djece. Razveli su se 1943. godine. Nakon razvoda s Wisdomom, Lessing je u ljevičarskom književnom klubu upoznala, Gottfrieda Lessinga. S njim je imala dijete, a rastali su se 1949. Gottfried Lessing poslije će postati istočnonjemački veleposlanik u Ugandi, ali je nehotice ubijen tijekom ustanka 1979. protiv Idi Amina. Lessing se 1949. preselila u London s najmlađim sinom i napisala prvi roman, Trava pjeva. Uspjeh je doživjela 1962. s djelom Zlatna bilježnica.
Autor0000011594
PAUL CEZANNE
Paul Cézanne (Aix-en-Provence, 19. siječnja 1839. - Aix-en-Provence, 22. listopada 1906.), francuski slikar čije djelo predstavlja sponu impresionizma s kraja 19. stoljeća i kubizma početkom 20. stoljeća; Jedna od najznačajnijih osoba francuskog i europskog slikarstva, s presudnim utjecajem na njegov danji razvoj. Povjesničari umjetnosti ga svrstavaju u postimpresionizam, zajedno s Van Goghom i Gauguinom. Često je nazivan ocem modernoga slikarstva ili praocem nove umjetnosti. U ranoj fazi je pod utjecajima baroka i romantizma, a kasnije Maneta i impresionizma. Pod utjecajem Monetova impresionizma dolazi do spoznaje da je bit slikarstva u ostvarivanju plastične egzistencije objekta, pa modificirajući impresionizam nalazi nove metode likovnog izraza. Ostavio je golem opus u crtežu, akvarelu i ulju, a najčešće teme su pejzaži, mrtve prirode i portreti. Dana 15. kolovoza 1906. godine, slikajući u prirodi Cézanne naglo pada u nesvijest nakon čega leži nekoliko sati na jakom pljusku. Kad ga nalaze njegovo stanje je jako ozbiljno i poslije osam dana umire u svojoj 67. godini života od upale pluća. God. 1907., njegova djela ostvaruju veliki uspjeh i iznimno utječu na pojavu kubizma.
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.