Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Francesco della Rovere izabran je za papu kao Siksto IV. - 09.08.1471.
Francesco della Rovere izabran je za papu kao Siksto IV., ime je poelo svjetovnije razdoblje renesansnog papinstva koje je obiljeeno rodbinskim vezama, naruenim financijama i kupovanjem slubi. Ipak, Siksto IV. zabiljeen je i kao veliki promicatelj umjetnosti pa je meu ostalim dao sagraditi znamenitu Sikstinsku kapelu.
ULOGA HRASTOVIH DUGI PRI FORMIRANJU KVALITETNIH KARAKTERISTIKA KONJAKA
"Radi dobivanja specifinog okusa i aroma konjak se odreeno vrijeme dri u hrastovim bavama. Tokom razvitka tehnologije konjaka hrastova duga imala je odluujuu ulogu u formiranju kvalitetnih osobina konjaka. Moemo se upitati, zato tako vanu ulogu igra ba hrastova duga, a ne drvo bilo kojeg drugog drveta. Pokuavalo se zamijeniti hrastove duge drugim drvetom, ali rezultati nisu bili zadovoljavajui."
WHITNEY HOUSTON
Whitney Elizabeth Houston (09.08.1963., Newark, New Jersey -11.02.2012., Beverly Hills USA) amerika je pjevaica i glumica. U srodstvu s nekoliko poznatih pjevaica, poput njene majke Cissy Houston, roakinje Dionne Warwick i kume Arethe Franklin, Houston je poela pjevati s jedanaest godina u djejem gospel zboru. Nakon to je kratko radila kao model i glumica, Houston je 1985. izdala svoj prvi album, Whitney Houston, koji je postao najprodavaniji nastupni album neke pjevaice. Njen drugi studijski album, Whitney iz 1987., postao je prvi album neke pjevaice koji je debitirao na broju jedan Billboardove ljestvice albuma. Njen je uspjeh otvorio vrata uspjeha i drugim afroamerikim pjevaicama. Nakon udaje za pjevaa Bobbyja Browna, Houston se pojavila u svojoj prvoj glavnoj ulozi u filmu Tjelohranitelj, gdje je nastupila uz tada megapopularnog Kevina Costnera. Album s glazbom iz filma osvojio je 1994. godine Grammyja za album godine te postao najprodavaniji soundtrack svih vremena. Naslovna pjesma, I Will Always Love You, jedan je od najprodavanijih singlova u povijesti glazbe.
ERNST HAECKEL
Ernst Haeckel (Potsdam, 16. veljae 1834. - Jena, 9. kolovoza 1919.), njemaki zoolog i filozof-prirodoslovac. Bio je profesor zoologije na sveuilitu u Jeni, istaknuti i borbeni Darwinov sljedbenik. Dao je niz izvornih monografija o morskim beskraljenjacima. Postavio je teoriju gastreje, formulirao biogenetski zakon. Zacrtao je prve genealogije ivotinjskog carstva i postavio teoriju o nastanku ivota iz neive tvari. Popularizator je evolucijske teorije. Poznat je osniva ekologije koju je definirao kao ekonomiju prirode, istraivanje totalnih odnosa organizama prema organskoj i neorganskoj okolini i kao uenje o kompleksnim meuodnosima koji su uvjet borbe za opstanak. Kad se citira doprinos Ernsta Haeckela botanikom imenu, rabi se kraticu Haeckel.