Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Dan svjesnosti o pingvinima
Dan svjesnosti o pingvinima obiljeava se 20. sijenja. Pingvini su skupina vodenih neleteih ptica koji gotovo iskljuivo ive u junoj hemisferi, posebice na Antarktici. Vrlo su prilagoeni za ivot u vodi, imaju crno bijelo perje i krila razvijena u oblik peraja. Iako su im krila beskorisna za let, u vodi su izuzetno okretni. Zbog svog izgleda i simpatinog naina kretanja geganja i sanjkanja na trbuhu stekli su mnoge simpatije diljem svijeta. Ovaj dan moete obiljeiti tako da nauite neto novo o pingvinima, posjetite zooloki vrt, donirate novac, ili jednostavno pogledate neki film ili dokumentarac s prijateljima.
clanak
DAN GRADA OTOCA
Otoac je grad u Liko senjskoj upaniji. Latinski naziv za Otoac je Bivium.Smjestio se u Gackoj dolini, kroz koju protjee rijeka Gacka. Otoac se nalazi u Gackoj dolini, smjetenoj izmeu Velebita i Male Kapele.Arheolokom (Japodskom) zbirkom predstavljen je kroz predmete materijalne kulture (nakit, oruje, orue, posue) ivot i rad ilirskog plemena Japoda od sredine kasnog bronanog doba, tj. 10. stoljeu prije Krista pa sve do dolaska Rimljana krajem 1. st. prije Krista. Etnografska zbirka ocrtava tradicijski ivot i kulturu Gacke u posljednjih stotinjak godina kroz izloene predmete tradicijske kulture karakteristine za ovo podruje (alatke za izradu tekstilnih proizvoda, proizvoda od gline) te muku i ensku narodnu nonju. Osobito vrijedna je Spomena zbirka akademskog slikara Stojana Aralice, rodom iz Otoca, svjetski poznatog kolorista. Izloena su autorova ulja na platnu, crtei u tuu, olovci i ugljenu, njegovi osobni predmeti, isprave, fotografije, slikarski alat i knjige. U Otocu djeluje katedra akavskog sabora pokrajine Gacke.
clanak
Kokosov rak samotar
"Jedan od najudnovatijih raka je tropski kokosov rak samotar (Birgus latro),koji se mnogo bavi na kopnu i rado ispinje na drvee u potrazi za hranom. Vrlo zanimljiva opaanja o tom raku iznio je F. Kopfstein, koji je prouavao njegovu biologiju na Otocima Troje Brae."
Autor0000013973
FEDERICO FELLINI
Federico Fellini (Rimini, 20. sijenja 1920. - Rim, 31. listopada 1993.), talijanski filmski redatelj i scenarist, jedan od najutjecajnijih redatelja u XX. stoljeu. Roen i odgojen u Riminiju, njegova djeaka iskustva kasnije e imati veliku ulogu u nekim njegovim filmovima, kao Vitelloni (1953.), 81/2 (1963.) i Amarcord (1973.). Godine 1993.Fellini je dobio Oscara "kao priznanje za njegova kinematografska dostignua koja su zapanjila i zabavljala publiku diljem svijeta". Iste godine, tonije 31. listopada, Federico Fellini umire u Rimu od sranog udara, samo dan nakon svoje 50. godinjice braka. Njegova supruga, Giulietta Masina, preminula je 23. oujka 1994. od raka plua. Fellini, Giulietta Masina i njihov sin Pierfederico pokopani su u istoj bronanoj grobnici koju je napravio Arnaldo Pomodoro. Oblikovana kao pramac broda u vodi, grobnica se nalazi na ulazu u groblje u Riminiju. Meunarodna zrana luka Federico Fellini u Riminiju nazvana je u njegovu ast.
Autor0000012244
AUDREY HEPBURN
Audrey Hepburn (Bruxelles, Belgija, 4. svibnja 1929. - Tolochenaz kod Lausanne, vicarska, 20. sijenja 1993.), filmska i kazalina glumica nagraena Oscarom, manekenka i humanitarka. Roena je kao Audrey Kathleen Ruston u Bruxellesu i bila je jedino dijete Josepha Victora Anthonya Rustona, irskog bankara, i barunice Elle van Heemstra, pripadnice nizozemske aristokracije iji su preci bili francuski i engleski kraljevi, a otac bivi guverner Francuske Gvajane. Audreyin je otac tek kasnije svojem prezimenu dodao Hepburn. Zatim joj je ponuena uloga u filmu Praznik u Rimu s Gregoryem Peckom. Za svoju je glumu 1953. godine osvojila Oscara za najbolju glumicu. Godinama kasnije, kad ju je Barbara Walters pitala koji je njezin najdrai film, Hepburn je bez oklijevnja odgovorila - Praznik u Rimu, zato to ju je taj film uinio zvijezdom. Postavi jednom od najpopularnijih hollywoodskih atrakcija, Audrey Hepburn je glumila u filmovima s drugim velikim glumcima kao to su Fred Astaire u Smijenom licu, Humphrey Bogart i Gary Cooper u Ljubavi poslijepodne, George Peppard u Doruku kod Tiffanyja, Cary Grant u Charadeu, Rex Harrison u My Fair Lady, Peter O'Toole u Kako ukrasti milijun i Sean Connery u Robin i Marian.