Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Meunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i drutveni napredak
Meunarodni dan volontera proglasila je opa skuptina Ujedinjenih naroda 17. prosinca 1985. godine. Od tada se svake godine 5. prosinca obiljeava Meunarodni dan dobrovoljnog rada za ekonomski i drutveni napredak (engl. International Volunteer Day for Economic and Social Development), odnosno Meunarodni dan volontera. Cilj je sve aktivnosti volontera i njihov dobrovoljni rad uiniti vidljivim na lokalnoj, nacionalnoj i meunarodnoj razini.
Koloman Rac: ivot starih Grka
"Budui da po revnom nastojanju "Matice Hrvatske" izlaze najznamenitiji stari pisci grki i rimski u prijevodu, drao sam, da e onomu, koji ih ita, a nije strunjak, dobro doi knjiga, u kojoj se bar najkrupnijim crtama crta javni i privatni ivot Grka i Rimljana; jer ovako e mu mrtvo slovo, rekao bih, oivjeti, a mnoga tamna strana sinuti u jasnom svjetlu. Prijevodima dodat je, istina, obilan tuma, ali on, tumaei samo najpotrebitije, ne moe da poda cjelovite, pregledne slike, to je za valjano razumijevanje pisaca od prijeke potrebe."
clanak
Kristalizirani bjelanjak
Sigurno vam je poznati neugodan miris pokvarenih jaja ako ste ih pustili da dugo stoje i da se pokvare. No jeste li znali odakle potjee taj miris, i kako je mogue izdvojiti spoj odgovoran za taj neugodan miris?
Autor0000005248
WALT DISNEY
Walt Disney (Chicago, 5. prosinca 1901. - Los Angeles, 15. prosinca 1966.), ameriki crta animiranog filma i producent. Jedna od najprosperitetnijih i najmonijih linosti svjetskog filma, Walt Disney je nedvojbeno najzasluniji za popularizaciju crtanog filma. Na kolovanju u Kansasu upoznao je Uba Iwerksa, s kojim je osnovao kompaniju. Meutim, kompanija je ubrzo propala, te su suradnici sreu odluili iskuati u Hollywoodu. Alice Comedies, serija o djevojici koja putuje u svijet animiranih likova, i Oswald the Lucky Rabbit su im donijeli uspjeh, no 1928. su njihovi distributeri M. J. Winkler i Charles Mintz prisvojili prava na lik zeca. Nije prolo puno vremena do nastanka novog animiranog junaka. Rezultat Disneyjevog crtanja na povratku kui, u vlaku, bio je Miki Maus. 1934. je godine poeo raditi na svom prvom dugometranom filmu. Unato sumnjiavosti Hollywooda Snjeguljica i sedam patuljaka osvojila je publiku i 8 Oscara, te pokrenula novi val u filmskoj industriji. Da bi poveao prihode, Disney je osnovao vlastitu distributersku kompaniju, a 1954. je poeo proizvoditi i TV seriju. 1955. je izgradio zabavni park "Disneyland" u Kaliforniji, jednu od najveih turistikih atrakcija Sjedinjenih Drava. Kasnije, 1971., njegovi su nasljednici sagradili jo vei park u Orlandu na Floridi. Osvojio je sveukupno 22 Oscara i 3 Zlatna globusa.
Autor0000000113
WOLFGANG AMADEUS MOZART
Wolfgang Amadeus Mozart (Salzburg, 27. sijenja 1756. - Be, 5. prosinca 1791.), austrijski skladatelj. Wolfgang Amadeus Mozart je, prema ocjeni mnogih, jedan od najgenijalnijih skladatelja u povijesti glazbe. Mozart je bio udo od djeteta, djeak koji je prije poznavao note nego slova i koji je ve s tri godine poeo skladati jednostavne pjesmice, a s pet odravati koncerte. Bilo bi pogreno vjerovati da se mladi Mozart nije igrao. Dapae, cijeloga ivota bio je djetinjasto razigran, ali je njegova glazbena nadarenost odmalena bila iznimna. U predkolskoj dobi napisao je niz skladbi koje su sauvane zahvaljujui njegovu ocu Leopoldu Mozartu, salzburkom kapelniku i skladatelju. Sa sedam godina Amadeus odrava senzacionalne klavirske koncerte irom Europe.