Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice

Slika
Prva dodjela Oscara - 16.05.1929.
Oscar je popularno ime za američku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS)kako bi se odala počast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji, uključujući redatelje, producente i scenariste. Prva dodjela Oscara održana je u četvrtak, 16. svibnja 1929. u Hotel Roosevelt u Hollywoodu kako bi se odala počast filmskim postignućima 1927. i 1928. Domaćini su bili glumac Douglas Fairbanks i redatelj Cecil B. DeMille.
Mladen Berghofer: Što su koloidi
"Jedno, sasvim obično pitanje: Što se događa, ako u vodu bacimo kocku šećera? To znade svatko: šećera kao da nestane, voda ostane kao što je i prije bila; jedino je postala — slatka. U stvari se pak dogodilo to, da se ta kocka šećera drobila, raspadala na sve manje i manje dijelove, koje smo u početku još mogli uloviti žlicom, no kasnije se sve toliko, rasitnilo, da više nikakvim načinom ne možemo pronaći ni jednu mrvicu, kojom bismo dokazali."
clanak
MORSKA VODA SE MOŽE PITI
"Na moru je veoma čest slučaj, da se oskudijeva pitkom vodom, a kod brodolomaca je, u koliko ne stigne pomoć, redovita pojava smrt od žeđe. Izgleda čudno, da se usred tolikog obilja vode, koje je u moru, javlja tako neodoljivo pitanje pitke vode."
Autor0000013311
HENRY FONDA
Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 16. svibnja 1905. - Los Angeles, 12. kolovoza 1982.), američki glumac, najpoznatiji po ulogama poštenih idealista. Fonda je počeo glumačku karijeru na Broadwayu, a u Hollywoodu je debitirao 1935. Prekretnica u karijeri bila mu je uloga u filmu Plodovi gnjeva iz 1940., za koju je nominiran za Oscara. Bila je to adaptacija romana Johna Steinbecka o obitelji iz Oklahome koja se seli na zapad zbog suše. Tijekom šezdeset godina u Hollywoodu, Fonda je nastupio u raznim klasicima kao što su The Ox-Bow Incident, Gospodin Roberts i 12 gnjevnih ljudi. Kasnije se okušao u mračnijim epskim filmovima, kao što je špageti-vestern Bilo jednom na Divljem zapadu Sergia Leonea (u kojem je glumio negativca koji ubija, među ostalima, dijete i bogalja) i laganijim ulogama u obiteljskom komedijama kao što je Tvoje, moje i naše (s Lucille Ball). Bio je glava obitelji slavnih filmskih glumaca, među kojima su njegova kćer Jane Fonda, sin Peter Fonda, unuka Bridget Fonda i unuk Troy Garity. 1999. ga je Američki filmski institut proglasio šestom najvećom muškom filmskom zvijezdom svih vremena. Obitelj i prijatelji najčešće su ga zvali ˝Hank˝.
Autor0000011176
IRWIN SHAW
Irwin Shaw (27. veljače 1913 – 16. svibnja 1984) bio je američki dramatičar, romanopisac i filmski scenarist. Najpoznatiji je po romanima "The Young Lions" i "Rich Man, Poor Man", koji su imali zapažene adaptacije na filmu, odnosno televiziji. Romani The Young Lions (1949) The Troubled Air (1951) Lucy Crown (1956) Two Weeks in Another Town Voices of a Summer Day Rich Man, Poor Man (1969/1970) (dijelovi prvi put objavljeni u Playboyu u nešto drukčijoj formi.) Djela: Evening in Byzantium (1973) Nightwork (1975) Beggarman, Thief (1977) The Top of the Hill (1979) Bread Upon the Waters (1981) Acceptable Losses (1982) Zbirke priča Sailor off the Bremen Welcome to the City Act of Faith Mixed Company Tip on a Dead Jockey Love on a Dark Street God Was Here, but He Left Early (1973) Kratke priče: Five Decades (1978)
Autor0000004374
BOŽO TEŽAK
Božo Težak (27.07.1907., Varaždin - 16.05.1980.,Zagreb)bio je kemičar, teoretičar informatike. Rođen je u Varaždinu 1907. godine, a umro u Zagrebu 1980. Osnovnu školu i Gimnaziju završio je u Varaždinu, a studij kemije diplomirao 1930. na Tehničkom fakultetu u Zagrebu. Potom je radio na Sveučilištu u Londonu, gdje je specijalizirao fizikalnu kemiju anorganskih koloidnih sistema. Doktorirao je 1946. na Sveučilištu u Ljubljani. Od 1945. je docent za fizikalnu kemiju na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, te od 1946. godine izvanredni i od 1952. redovni profesor fizikalne kemije na zagrebačkom Prirodoslovno-matematičkom fakultetu. Od 1977. godine pa do smrti bio je direktor Referalnog centra Sveučilišta u Zagrebu, a kao prvi predsjednik Društva za informatiku Hrvatske ujedno uveo tu novu znanost na naše Sveučilište. Intenzivno se bavio i znanstvenoistraživačkim radom, objavivši za života više od 250 znanstvenih i stručnih radova s područja kemije, dokumentacije i informatike, tc održao više od 100 referata na znanstvenim skupovima. (Izvor: Dr. Gustav Piasek; Poznati Varaždinci; Varaždinske vijesti; 1997. br. 37)
Nove varaždinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varaždinske novine u sustavu. Izlazile su u Varaždinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** časopis 1926-1938. Zahvaljujući Gradskoj knjižnici "Metel Ožegović" iz Varaždina dobili smo mogućnost digitaliziranja časopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previše politike pruža lijep uvid u život i događanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadržaja omogućeno je fulltext pretraživanje i 3D pregled. Digitalizirati ćemo ga tempom kojim ćemo stići pored redovitog posla. Poželjni sponzori . Biti će brže gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Liječnički vjesnik
U tijeku je digitalizacija još 20 godišta Liječničkog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike češke manjine informira o djelatnosti Saveza Čeha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju čeških kulturno-umjetničkih udruga, vijeća i predstavnika češke manjine te škola s nastavom na češkom jeziku. Posebnu pažnju posvećuje uzajamnim odnosima češkog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.