Pretraživanje kataloga
Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Dan grada Varaždinskih Toplica - 10.08.2013.
Dan grada obilježava se 10. kolovoza. Najstariji tragovi Varaždinskih Toplica sežu do III. st. p.n.e. kada je na ovom području živjelo je ilirsko pleme Jasi, po čijem su imenu Rimljani kasnije ovo mjesto prozvali Aquae Iasae. Već za vrijeme Jasa naselje je zbog izvora termalne vode, izraslo u značajno zdravstveno, obredno, kulturno pa i gospodarsko središte Gornje Panonije.Varaždinske Toplice poznato je lječilište, i ima potencijala za razvoj zdravstvenog turizma. U gradu postoji Specijalna bolnica za medicinsku rehabilitaciju.
Međunarodni dan biodizela
Rudolf Diesel svoj je prvi čelični, trimetarski, jednocilindrični motor sa zamašnjakom, upogonio ničim drugim, nego uljem kikirikija 10. kolovoza 1893. u Augsburgu u Njemačkoj. Za uspomenu na taj događaj 10.kolovoza je proglašen za "Međunarodni dan biodizela". U svom govoru 1912., Rudolf Diesel je napomenuo da je korištenje jestivog ulja za dizelske motore možda beznačajno za to vrijeme, ali da će doći vrijeme kada će jestivo ulje kao gorivo biti iste važnosti kao i nafta.
OPAL
"Jedna stara indijska legenda priča kako su bogovi Brama, Višnu i Šiva jednom prilikom riješili svoje ljubavne jade. Sva trojica bila su strasno zaljubljena u prekrasnu ženu, ali je istovremeno svakog od njih ponaosob razdirala velika ljubomora. Odlučiše stoga da ona ne pripadne ni jednom od njih, već da je pretvore u maglovitu sliku. Da bi je i dalje ipak mogli nekako prepoznati, svaki od bogova darovao joj je jednu boju: Brama prekrasno modrilo, Višnu sjaj zlata, a Šiva plamteće crvenilo. Na nesreću, slika postade plijenom vjetra koji ispremiješa sve boje. Međutim sudbina joj se ipak smilovala pretvorivši je u kamen - dragi opal - dragulj koji ćemo upoznati u ovom članku."
LEO FENDER
Clarence Leonidas Fender (10. kolovoza 1909. - 21. ožujka 1991.), također poznat kao Leo Fender, bio je američki izumitelj i graditelj glazbenih instrumenata koji je osnovao Fender Electric Instrument Manufacturing Company, sada poznatu kao Fender. Kasnije je osnovao i tvornicu za proizvodnju gitara i bas gitara MusicMan (sastavni dio Ernie Ball korporacije), i kompaniju G&L Musical Products (G&L Guitars). Gitare, bas gitare i pojačala dizajnirane 1940-ih još su uvijek relevantni: Fender Telecaster (1950) bila je prva masovno proizvedena električna gitara, Fender Stratocaster (1954) jedna je od najvećih svjetskih ikona među električnim gitarama, Fender Precision Bass (1951) postavila je standarde za električne bas gitare, i Fender Bassman pojačalo, dovoljno popularno sama po sebi, postalo je temelj za kasnija pojačala (naročito Marshall i Mesa Boogie ), koja su dominirala rock and roll glazbom. Od rane mladosti, Fender pokazali interes za petljaju s elektronikom. U proljeće 1928, Fender je završio Fullerton Union srednju školu, a stupio je na jesen na Fullerton Junior koledž , na studij računovodstva. Dok je studirao biti računovođa, on je nastavio samostalno se poučavati o elektronici i prtljati s radijima i drugim električnim stvarima, ali nikada nije uzeo bilo kakav tečaj elektronike. 1949, završio je prototip tankog čvrstog tijela električne gitare, koja je prvi put objavljena 1950 kao Fender Esquire (s čvrstim tijelom i jednim pickup-om) i preimenovan u Broadcaster a zatim Telecaster (s dva pickupa) godinu dana nakon. Iako nikada nije priznao, Fender čini se da je temeljio svoj dizajn na Rickenbackerovom bakelitu. Telecaster, izvorno opremljen s dva single-coil pick-upa naširoko se koristi među country i western sviračima, a postao je jedna od najpopularnijih električnih gitara u povijesti.
MATKO LAGINJA
Matko Laginja (Klana, 10. kolovoza 1852. - Zagreb, 18. ožujka 1930.), hrvatski pravnik i političar Doktorirao je pravo u Grazu. U mladosti prihvaća politički program Ante Starčevića te s Vjekoslavom Spinčićem i Matkom Mandićem osniva u Istri Stranku prava te unosi izrazitije oblike hrvatske nacionalne ideje i oštriji nastup prema talijanskom nacionalizmu u političkom životu Istre. ˝Otac Istre˝ tri se desetljeća bori za njezin preporod, što nastavlja i u Zagrebu, osobito kao hrvatski ban. Od 1900. do 1915. bio je odvjetnik u Puli, a od 1915. u Zagrebu. Jedan je od vođa hrvatskog narodnog pokreta u Istri i član Istarskog pokrajinskog sabora od 1883. do 1914. godine. Jedno vrijeme bio je i poslanik u Carevinskom vijeću u Beču, zatim predsjednik Starčevićeve stranke prava. Pisao je za tršćansku Našu slogu i zadarsko Pravo.