Pretraživanje kataloga
Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
SPOMENIK BANU JOSIPU JELAIU
Otkriven je spomenik banu Josipu Jelaiu, koji je prvi zagrebaki spomenik u bronci, djelo poznatog bekoga kipara Antona Dominika Fernkorna, a sama sveanost snimljena je na fotografiji Franje Pommera i to je zapravo prva reportana snimka u Hrvatskoj.
O BOJI TOPAZA
Topaz je poznati dragi kamen koji uglavnom u prirodi dolazi u utoj boji ili bezbojan. No, mogue su i neke druge boje topaza; koje, i to to utjee na promjenu boje, saznajte iz lanka.
JANE AUSTEN
Jane Austen (Steventon, 16. prosinca 1775. - Winchester, 18. srpnja 1817.) bila je prominentna britanska knjievnica. Njezini pogledi na ivot ena i divno slaganje ironije uinili su ju jednom od najznaajnijih knjievnica njenog doba, a i dan-danas je njeno tivo vrlo omiljeno, prvenstveno meu pripadnicama enskog spola. Od 1785. do 1786. polazila je kolu za djevojke u Readingu. Stekla je ire obrazovanje od tada uobiajenoga za djevojke te se ve rano posvetila pisanju, a prva pria objavljena joj je ve 1789. Jane Austen je svoja knjievna djela izdavala anonimno zbog ega je, iako vrlo itana, sama autorica bila iskljuena iz vanih literarnih krugova. Sva njezina djela ljubavni su romani, pisani pod utjecajem romantizma u engleskoj knjievnosti, no Jane nije bila tipini knjievni romantiar.
ARTHUR CHARLES CLARKE
Arthur Charles Clarke (16.12.1917., Minehead, Engleska - 19.03.2008., Colombo, ri Lanka), britanski strunjak za istraivanje svemira, popularizator astronautike i pisac mnogobrojnih djela znanstvene fantastike od kojih mu je najpoznatije "2001 Odiseja u svemiru". Jedan od velike trojice pisaca znanstvene fantastike (druga dvojica su Isaac Asimov i Robert A. Heinlein). Prema njegovom romanu 2001: Odiseja u svemiru 1968. godine Stanley Kubrick snimio je istoimeni film koji je postao klasik svog anra, s uvodnom scenom kosti koja leti kroz zrak i pretvara se u orbitalnu stanicu, uz glazbenu podlogu Straussovog Tako je govorio Zaratustra. Peter Hyams je 1984. snimio nastavak filma prema sljedeem romanu u nizu, 2010: Druga Odiseja. Sir Arthur C. Clarke preminuo je u srijedu, 19. oujka 2008. u 1:30 sati u bolnici u Colombu u 91. godini, priopio je njegov agent Rohan da Silva. Poelio je da mu na grobu stoji epitaf: "Ovdje lei ovjek koji nikada nije odrastao, ali nije ni prestajao odrastati.".