Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
Samuel Colt patentirao svoj revolver
Samuel Colt na današnji je dan 1836. godine patentirao svoj revolver, prvi pištolj s rotacijskim bubnjem i osnovao tvrtku Colt Firearms.


clanak
Opojno sredstvo meskalin
"Meskalin potječe od jedne srednjo-američke vrste kaktusa, a po L. Lewinu, prvom Evropljaninu, koji ju je za znanost otkrio god. 1886. prigodom jednog naučnog putovanja nosi ime Anhalonium lewinii. Zanimljivo je, da se ta biljka po svom vanjskom obliku ništa ne razlikuje od kakteje Anhalonium williamsi, pa bi ih sistematici držali za jednu istu vrstu, kad ne bi kemijska pretraga pokazivala velike razlike. Iz A. williamsi dobiva se naime samo jedan alkaloid t. zv. pellotan koji djeluje uspavljujući dok A. lewinii sadržava četiri alkaloida:. meskalin, anhalonidin, nmhalonin i lofoforin."
Autor0000001025
KARL MAY
Karl Friedrich May (Ernstthal, 25. veljače 1842. - Radebeul, 30. ožujka 1912.), njemački književnik. Autor kojega zaboravljaju gotovo svi književni povjesničari, a pamte milijuni čitatelja, pustolovni pisac čije je djelo zabavne naravi i goleme popularnosti. Na Mayevu djelu odgojili su se mnogi naraštaji mladih čitatelja. Prevođene na tridesetak jezika, njegove su knjige objavljivane u rekordnim nakladama, a najpoznatije su: "Na dalekom zapadu" "Lovci na medvjede" "Kroz pustinju" "Winnetou" "U carstvu srebrnoga lava" "Blago u srebrnom jezeru" "U Balkanskim gudurama" Prema njegovim djelima snimljeni su mnogi filmovi i televizijske serije, a predložak su i za mnoštvo stripova.
Autor0000011013
GEORGE HARRISON
George Harrison (Liverpool, 25. veljače 1943. - Los Angeles, 29. studenog 2001.) bio je engleski gitarist, pjevač, skladatelj, producent, a najpoznatiji kao član Beatlesa. Harrison je u Beatlesima svirao solo gitaru te su njegovi glazbeni doprinosi često bili usmjereni na oplemenjivanje tuđih pjesama. Najpoznatije pjesme iz razdoblja solo karijere su "My Sweet Lord", "Give Me Love", "What Is Life" iz sedamdesetih, zatim "Got My Mind Set On You", posveta vremenima Beatlesa "When We Was Fab" te pjesme napisane s Wilburysima, "Handle With Care" i "End Of The Line".
Autor0000005682
CARLO GOLDONI
Carlo Goldoni (Venecija, 25. veljače 1707. - Pariz, 6. veljače 1793.), talijanski komediograf i reformator komedije. Rodio se u Mlecima u imućnoj obitelji liječnika Giulija,rodom iz Modene i Mlečanke Margherite Savioni. Nisu ga privlačili izgledi da krene očevim stopama. Konzervativni protivnici kazališne reformacije i ćudljivosti publike naveli su ga 1762. da se od Mletaka oprosti komedijom Jedna od zadnjih pokladnih večeri i pođe u Pariz raditi kao pisac predložaka za Comedie Italienne, kazalište koje je i dalje njegovalo talijansku komediju dell’arte, gdje je Goldoni nastavio ulagati reformatorske napore da pisanim tekstom unaprijedi kazališni izraz. Prije smrti na francuskome je sastavio Memoare, zapise o uspomenama na svoj raznoliki, kazalištu posvećeni život. Umro je u oskudici početkom veljače 1793. Među njegova najbolja ostvarenja ubrajaju se komedije, koje se i danas izvode u kazalištima širom svijeta: ˝Gostioničarka Mirandolina˝ ˝Grubijani˝ ˝Kavana˝ ˝Ribarske svađe˝ ˝Poljana˝ ˝Zaljubljenici˝ ˝Lažac˝ ˝Lukava udovica˝
Autor0000011757

PHILIP JOSE FARMER


Philip José Farmer ((26.01.1918. - 25.02.2009.)) je američki pisac, uglavnom poznat po svojin SF i F romanima i kratkim pričama. Rođen je u Tera Hautu (Terre Haote) u Indijani, ali je većinu života proveo u Peoriji (Peoria) u Ilinoisu. Neki od Farmerovih ranih radova postali su poznati zbog uvođenja seksualnih tema u SF. Njegova prva objavljena SF priča, Ljubavnici (The Lovers) za koju je dobio nagradu Hugo kao najobećavajući novi pisac 1953. godine, bila je prva SF priča koja se bavila seksualnim odnosima između humanoida i aliena. To je bio zemljotres koji je trenutno postavio farmera na mapu. Najbolje je poznat po svojim serijalima Riverworld i ranijem, World of Tiers, kao i po svojoj obuzetosti obradama priča o legendarnim herojima za mase.