Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice

Slika
Prva dodjela Oscara - 16.05.1929.
Oscar je popularno ime za ameriku filmsku nagradu Academy Award koju svake godine dodjeljuje Akademija filmskih umjetnosti i znanosti (AMPAS)kako bi se odala poast izvrsnosti profesionalaca u filmskoj industriji, ukljuujui redatelje, producente i scenariste. Prva dodjela Oscara odrana je u etvrtak, 16. svibnja 1929. u Hotel Roosevelt u Hollywoodu kako bi se odala poast filmskim postignuima 1927. i 1928. Domaini su bili glumac Douglas Fairbanks i redatelj Cecil B. DeMille.
Mladen Berghofer: to su koloidi
"Jedno, sasvim obino pitanje: to se dogaa, ako u vodu bacimo kocku eera? To znade svatko: eera kao da nestane, voda ostane kao to je i prije bila; jedino je postala slatka. U stvari se pak dogodilo to, da se ta kocka eera drobila, raspadala na sve manje i manje dijelove, koje smo u poetku jo mogli uloviti licom, no kasnije se sve toliko, rasitnilo, da vie nikakvim nainom ne moemo pronai ni jednu mrvicu, kojom bismo dokazali."
clanak
MORSKA VODA SE MOE PITI
"Na moru je veoma est sluaj, da se oskudijeva pitkom vodom, a kod brodolomaca je, u koliko ne stigne pomo, redovita pojava smrt od ee. Izgleda udno, da se usred tolikog obilja vode, koje je u moru, javlja tako neodoljivo pitanje pitke vode."
Autor0000013311
HENRY FONDA
Henry Jaynes Fonda (Grand Island, Nebraska, 16. svibnja 1905. - Los Angeles, 12. kolovoza 1982.), ameriki glumac, najpoznatiji po ulogama potenih idealista. Fonda je poeo glumaku karijeru na Broadwayu, a u Hollywoodu je debitirao 1935. Prekretnica u karijeri bila mu je uloga u filmu Plodovi gnjeva iz 1940., za koju je nominiran za Oscara. Bila je to adaptacija romana Johna Steinbecka o obitelji iz Oklahome koja se seli na zapad zbog sue. Tijekom ezdeset godina u Hollywoodu, Fonda je nastupio u raznim klasicima kao to su The Ox-Bow Incident, Gospodin Roberts i 12 gnjevnih ljudi. Kasnije se okuao u mranijim epskim filmovima, kao to je pageti-vestern Bilo jednom na Divljem zapadu Sergia Leonea (u kojem je glumio negativca koji ubija, meu ostalima, dijete i bogalja) i laganijim ulogama u obiteljskom komedijama kao to je Tvoje, moje i nae (s Lucille Ball). Bio je glava obitelji slavnih filmskih glumaca, meu kojima su njegova ker Jane Fonda, sin Peter Fonda, unuka Bridget Fonda i unuk Troy Garity. 1999. ga je Ameriki filmski institut proglasio estom najveom mukom filmskom zvijezdom svih vremena. Obitelj i prijatelji najee su ga zvali Hank.
Autor0000011176
IRWIN SHAW
Irwin Shaw (27. veljae 1913 16. svibnja 1984) bio je ameriki dramatiar, romanopisac i filmski scenarist. Najpoznatiji je po romanima "The Young Lions" i "Rich Man, Poor Man", koji su imali zapaene adaptacije na filmu, odnosno televiziji. Romani The Young Lions (1949) The Troubled Air (1951) Lucy Crown (1956) Two Weeks in Another Town Voices of a Summer Day Rich Man, Poor Man (1969/1970) (dijelovi prvi put objavljeni u Playboyu u neto drukijoj formi.) Djela: Evening in Byzantium (1973) Nightwork (1975) Beggarman, Thief (1977) The Top of the Hill (1979) Bread Upon the Waters (1981) Acceptable Losses (1982) Zbirke pria Sailor off the Bremen Welcome to the City Act of Faith Mixed Company Tip on a Dead Jockey Love on a Dark Street God Was Here, but He Left Early (1973) Kratke prie: Five Decades (1978)
Autor0000004374
BOO TEAK
Boo Teak (27.07.1907., Varadin - 16.05.1980.,Zagreb)bio je kemiar, teoretiar informatike. Roen je u Varadinu 1907. godine, a umro u Zagrebu 1980. Osnovnu kolu i Gimnaziju zavrio je u Varadinu, a studij kemije diplomirao 1930. na Tehnikom fakultetu u Zagrebu. Potom je radio na Sveuilitu u Londonu, gdje je specijalizirao fizikalnu kemiju anorganskih koloidnih sistema. Doktorirao je 1946. na Sveuilitu u Ljubljani. Od 1945. je docent za fizikalnu kemiju na Farmaceutskom fakultetu u Zagrebu, te od 1946. godine izvanredni i od 1952. redovni profesor fizikalne kemije na zagrebakom Prirodoslovno-matematikom fakultetu. Od 1977. godine pa do smrti bio je direktor Referalnog centra Sveuilita u Zagrebu, a kao prvi predsjednik Drutva za informatiku Hrvatske ujedno uveo tu novu znanost na nae Sveuilite. Intenzivno se bavio i znanstvenoistraivakim radom, objavivi za ivota vie od 250 znanstvenih i strunih radova s podruja kemije, dokumentacije i informatike, tc odrao vie od 100 referata na znanstvenim skupovima. (Izvor: Dr. Gustav Piasek; Poznati Varadinci; Varadinske vijesti; 1997. br. 37)
Nove varadinske novine
VIS-ov vjesnik
Nove stare varadinske novine u sustavu. Izlazile su u Varadinskoj industriji svile od 1964. - 1991. godine. Digitalizacija je u tijeku.....
SVIJET
** SVIJET ** asopis 1926-1938. Zahvaljujui Gradskoj knjinici "Metel Oegovi" iz Varadina dobili smo mogunost digitaliziranja asopis koji je izlazio od 1926 do 1938. godine. Bez previe politike prua lijep uvid u ivot i dogaanja tih godina. Kao i kod svih ostalih sadraja omogueno je fulltext pretraivanje i 3D pregled. Digitalizirati emo ga tempom kojim emo stii pored redovitog posla. Poeljni sponzori . Biti e bre gotovo :).
Varteksov vjesnik
Varteksov vjesnik 1968, 1969, 1970
Lijeniki vjesnik
U tijeku je digitalizacija jo 20 godita Lijenikog vjesnika (1980-1999)
Nove digitalizirane novine - Jednota
Jednota je jedini i jedinstven list u Hrvatskoj koji pripadnike eke manjine informira o djelatnosti Saveza eha u Republici Hrvatskoj, o djelovanju ekih kulturno-umjetnikih udruga, vijea i predstavnika eke manjine te kola s nastavom na ekom jeziku. Posebnu panju posveuje uzajamnim odnosima ekog i hrvatskog naroda te dviju zemalja.
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.