Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodošli na stranice Digitalne knjižnice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAŽIVANJE: Pretraga se vrši unutar svih podataka (glavni zapis, ključne riječi, sadržaj...). Odabirom vrste građe sužujemo izbor ovisno o vrsti koju tražimo. Tekst koji tražimo može biti dio riječi, cijela riječ ili nekoliko kombinacija riječi odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili više djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadrže niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traženi uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upišemo znak za minus (-) rezultat neće sadržavati riječ koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakšeg pronalaženja poželjno je upisati dio naslova koji asocira na riječ u naslovu koja je manje zastupljena u jezičnom izražavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu riječ ili samo dio riječi. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti će vam se vrata digitalne knjižnice koja sadrži mnoštvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste građe te multimedije.
Slika
EUROPSKI DAN LOGOPEDIJE
6. ožujka obilježava se Europski dan logopedije. Logoped je osoba koja pomaže ljudima razviti njihove komunikacijske sposobnosti. Njegova usluga uključuje prevenciju, dijagnostiku, razvoj i terapiju glasa, govora i jezika.
clanak
Dan smrznute hrane
Vjerojatno bi očekivali da je dan smrznute hrane izum proizvođača smrznute hrane, no zapravo ga je uveo američki predsjednik Ronald Reagan 1984. godine. Hrana koja se lagano zamrzava nije baš ukusna kada se odmrzne, ali brzinski zamrznuta hrana - tehnikom brzog zamrzavanja hrane - ostaje svježa i ukusna kao da nije ni bila zamrznuta. Tehniku munjevitog zamrzavanja ("flash freezing") razvio je Clarence Birdseye, inspiriran Inuitima koji su jeli otopljenu ribu koja je bila smrznuta mjesecima ranije. Danas je smrznuta hrana spas za mnoge kuhare u žurbi, bilo da se koristi kao određeni sastojak kao što je to smrznuto povrće, ili kao kompletno jelo. Svi mi imamo dane kada smo preumorni da kuhamo, a gotov obrok u zamrzivaču je toliko lakše pripremiti nego da moramo sve kuhati.
clanak
Vampiri
"Kad govorimo u običnom govoru o vampirima, onda pomišljamo na krvopije. Krvopija ima posvuda, na svim linijama u prirodi. Krvopija ima pače i među ljudima, kažu, pa kakvo čudo, da bi ih bilo i među šišmišima? Da vidimo, što je na tome istine." Ostatak pročitajte u članku.
clanak
Ruske vode, koje se zimi ne smrznu
"Ruska je zima poznata sa svoje strogosti, pak ipak u Rusiji ima mnogo voda, tekućih i stajaćih, koje se ne smrzavaju ni za najjače studeni. Taj se pojav osobito istakao u području između rijeke Memel i Serveč za jake prošlogodišnje zime(1916./17.), kad je temperatura dosegla — 38 C. U siječnju i veljači 1917."
Autor0000010823
PEARL BUCK
Pearl Sydenstricker Buck (Hillsboro, Zapadna Virginija, 26. lipnja 1892. - Danby, Vermont, 6. ožujka 1973.), američka je spisateljica i prva žena Amerikanka koja je nagrađena Nobelovom nagradom za književnost. Roditelji su joj bili prezbiterijanski misionari, tako da je veliki dio svog djetinjstva, a i kasnijeg života provela u Kini. Najprije je naučila kineski jezik, a tek naknadno engleski. Pisala je romane, pripovijetke i priče za djecu. U književnosti se javlja romanom ˝East Wind, West Wind˝, a njeno najpoznatije djelo je roman ˝The Good Earth˝ za koji je nagrađena Pulitzerovom nagradom. Napisala je i biografije svojih roditelja, ˝The Exile˝ i ˝The Fighting Angel˝.
Autor0000001579

GABRIEL GARCIA MARQUEZ


Gabriel José García Márquez (rođen u Aracataca, Kolumbija, 06.03.1927.-17.04.2014.) kolumbijski je pisac, novinar, izdavač i politički aktivist. Dobio je Nobelovu nagradu za književnost 1982. godine. Studirao je na sveučilištu u Bogoti, a potom radio kao reporter u kolumbijskim novinama El Espectador i kao dopisnik u Rimu, Parizu, Barceloni, Caracasu i New Yorku. Romani Sto godina samoće (Cien an~os de soledad - 1967.) Patrijarhova jesen (El oton~o del patriarca - 1975.) Kronika najavljene smrti (Crónica de una muerte anunciada - 1981.) Ljubav u doba kolere (El amor en los tiempos del cólera - 1985.) O ljubavi i drugim nečistim silama (Del amor y otros demonios - 1994.) Pustolovina Miguela Littina (Las Aventuras de Miguel Littín Clandestino en Chile - 1986.) Vijest o otmici (1996.) Živjeti da bi se pripovijedalo (Vivir para contarla) (autobiografija) (2002.) Priče i novele Pukovniku nema tko pisati (El coronel no tiene quien le escriba -1961.) Sahrana Velike Mame (Los funerales de la Mamá Grande - 1962.) Zla kob (La mala hora) 1962.) Dvanaest hodočasnika (Doce cuentos peregrinos - 1992.) Sretan put, gospodine predsjedniče! Sjećanje na moje tužne kurve (2004)