Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Meunarodni dan vjerskih sloboda
Vjerska sloboda podrazumijeva da svaki vjernik, bez obzira na to kojoj vjeri pripada, ima pravo na slobodu savjesti i vjeroispovijedi. Prema Svjetskom izvjeu o vjerskoj slobodi 2002. godine osam drava uope nije imalo vjersku slobodu, a u dvadeset sedam su ogranienja velika. Vjerska sloboda je u mnogim mjestima zatiena: Ameriki kontinent, Zapadna Europa i Juni Pacifik. Naalost, podruja kao to su saharska Afrika suoavaju se sa sve vie izazova poput meureligijskih napetosti, i mogu postati prijetnja tradicionalnoj klimi tolerancije. Vie od polovice svjetskog stanovnitva ivi u zemljama u kojima je teko ili nemogue javno ispovijedati vjeru.
clanak
Odreivanje vrlo malenih teina
Kao vrhunac mehanike izradbe osjetljive vage smatralo se do sada, da moemo odrediti "teinu imena". Vagnemo li tono komadi papira, pa na njega olovkom napiemo svoje ime i nakon toga opet vagnemo papir, razlika teina daje nam "teinu imena". O kakvoj se to vagi radi, proitajte u lanku.
Autor0000005017
WILLIAM BUTLER YEATS
William Butler Yeats (Dublin, 13. lipnja 1865. - Menton, 28. sijenja 1939.) irski pjesnik i dramski pisac, jedan od najveih knjievnika 20. stoljea. Dobitnik Nobelove nagrade za knjievnost 1923. godine. William Butler Yeats roen je 13. lipnja 1865. u Dublinu u Irskoj. Obitelj Yeats se 1867. privremeno seli u London, tonije u Bedford Park. Yeats ljeta provodi u Sligou, rodnom mjestu njegove majke, grofoviji na zapadnoj obali Irske, koja e sa svojim krajolikom, folklorom i starim legendama ostaviti dubok peat na njegovim djelima. 1887. William se upisuje u kolu Godolphin koju pohaa 4 godine. Yeats se svojim kolskim uspjesima nije pretjerano isticao. Yeatsovi se potkraj 1880. ,iz financijski razloga, vraaju u Dublin, ispoetka ivei u centru grada, a kasnije se sele u predgrae Howth. U listopadu 1881. Yeats nastavlja svoje kolovanje u Erasmus Smith High School, koju pohaa do studenog 1883.. U svibnju 1884. Yeats se upisuje na Metropolitan School of Art (dananji National College of Art and Design) gdje upoznaje Georgea Russella.
Autor0000011754
JACKSON POLLOCK
Paul Jackson Pollock (Cody, 28. sijenja 1912. - Springs, 11. kolovoza 1956.), ameriki slikar. Rodio se 28. sijenja 1912. na ranu Watkins u gradiu Cody, na sjeverozapadu drave Wyoming, kao najmlai od petorice sinova farmera LeRova McLurea Pollocka i kuanice Stelle May. Dok su se u potrazi za boljim ivotom selili u Arizonu i Californiju, majka se nadala kako joj sinovi nee zavriti kao priprosti farmeri poput njenog mua. U poetku je bio ekspresionist, a kasnije prelazi na apstraktni izraz. Figura i predmet postaju ishodite slikarskog doivljaja, ali su transponirani u arabesku znakova i simbola. Izvrio je jak utjecaj na suvremeno slikarstvo i izvan SAD-a. Kako mu je popularnost rasla, to je vie pio, kao i Jack Kerouac. U posljednoj fazi svog rada na platno kaplje boje kistovima, a ne slika u pravom smislu te rijei, pa je dobio nadimak "Jack Kapatelj". Poginuo je u 44. godini kada se autom zabio u drvo.
Autor0000011754
JACKSON POLLOCK
Paul Jackson Pollock (Cody, 28. sijenja 1912. - Springs, 11. kolovoza 1956.), ameriki slikar. Rodio se 28. sijenja 1912. na ranu Watkins u gradiu Cody, na sjeverozapadu drave Wyoming, kao najmlai od petorice sinova farmera LeRova McLurea Pollocka i kuanice Stelle May. Dok su se u potrazi za boljim ivotom selili u Arizonu i Californiju, majka se nadala kako joj sinovi nee zavriti kao priprosti farmeri poput njenog mua. U poetku je bio ekspresionist, a kasnije prelazi na apstraktni izraz. Figura i predmet postaju ishodite slikarskog doivljaja, ali su transponirani u arabesku znakova i simbola. Izvrio je jak utjecaj na suvremeno slikarstvo i izvan SAD-a. Kako mu je popularnost rasla, to je vie pio, kao i Jack Kerouac. U posljednoj fazi svog rada na platno kaplje boje kistovima, a ne slika u pravom smislu te rijei, pa je dobio nadimak Jack Kapatelj. Poginuo je u 44. godini kada se autom zabio u drvo.