Banner
Point d.o.o.

Pretraživanje kataloga

Dobrodoli na stranice Digitalne knjinice
KRATKE UPUTE ZA PRETRAIVANJE: Pretraga se vri unutar svih podataka (glavni zapis, kljune rijei, sadraj...). Odabirom vrste grae suujemo izbor ovisno o vrsti koju traimo. Tekst koji traimo moe biti dio rijei, cijela rije ili nekoliko kombinacija rijei odvojenih razmakom. Rezultat je jedno ili vie djela koja po sistemu 'like' (svi nazivi koji sadre niz upisanih znakova, a minimalno dva znaka) zadovoljavaju traeni uvjet upisan u bilo kojoj kombinaciji upita. Ukoliko umjesto razmaka upiemo znak za minus (-) rezultat nee sadravati rije koja slijedi ('not like'). Velika i mala slova tretiraju se jednako (Ant = ANT= ant = AnT). Radi lakeg pronalaenja poeljno je upisati dio naslova koji asocira na rije u naslovu koja je manje zastupljena u jezinom izraavanju. Nije potrebno pisati cijeli naslov djela nego jednu rije ili samo dio rijei. Klikom na DIGITAL LIBRARY otvoriti e vam se vrata digitalne knjinice koja sadri mnotvo naslova starih novina, knjiga i ostalih vrste grae te multimedije.
Slika
Premijera opere Nabucco
Trea opera Giuseppea Verdija, Nabucco premijerno je 1842. godine prikazana u Milanu te je postigla velik uspjeh to je Verdija svrstalo meu najuspjenije talijanske operne autore.
clanak
"Preboli to!" dan
Jedan od zanimljivijih dana koji je poznati jednostavno kao "Preboli to" dan. Ova proslava izmiljena je 2005. godine kada je jedan ovjek imao teak period prebolijevanja gubitka djevojke. U sutini je ovaj dan namijenjen ljudima kako bi im pomogao da prevladaju svoje probleme i nevolje na zabavan nain. Takoer se smatra i danom kada treba imati na umu da na svijetu ima ljudi koji se nalaze u goroj situaciji od nas, tako da je "preboli to" dan takoer dan kada se trebamo osjeati pomalo ponizno. Jo jedna sluajnost (ili moda ne) je da ovaj praznik pada tono izmeu Valentinova i Prvog aprila. Dakle, mijeanje malo zabave i romantike sigurno nije na odmet. Dok je ovo jo relativno novi praznik u odnosu na druge, "preboli to" dan je bez sumnje jedan od prikladnijih dana da sjednemo, opustimo se i dekompresiramo se u ova moderna i naporna vremena.
clanak
Predstavljena lutka Barbie - 09.03.1959.
Na dananji dan predstavljena je Barbie - 28 centimetara visoka, sa slapom plave kose, bila je prva lutka za obiljejima odraslih koja je doivjela masovnu proizvodnju u SAD-u. ena koja stoji iza ove lutke je Ruth Handler, suosnivaica kompanije Mattel, Inc. koju je osnovala 1945. sa suprugom. Na ideju o lutki dola je nakon to je njena ker odbila igrati se sa svojim djejim lutkama, te se umjesto toga igrala papirnatim lutkama enskog izgleda. Ruth je shvatila da na tritu igraaka postoji potreba za lutkom koja bi djevojicama omoguila zamiljanje budunosti. Izgled Barbie temelji se na njemakom strip liku Lilli, koja je bila vrlo popularana meu djecom. Lutka je nazvana po Ruthinoj keri Barbari. Dvije godine kasnije, Barbie je dobila deka Kena, najbolju prijateljicu Midge, i malu sestru Skipper. Kroz godine, Barbie je ostvarila golemu prodaju i pokrenula mnoge kontroverze. S pozitivne strane, mnoge ene su vidjele Barbie kao alternativu u rodnim ulogama 1950-tih godina : bila je lijenik, astronaut, sportaica..S druge pak strane, mnogi su smatrali da brojni dodaci koji se mogu kupiti za lutku, kod djece potiu materijalizam. No najvea kontoverze potaknute su samim izgledom lutke, potiui djevojice da stvaraju nerealnu i nezdravu sliku o vlastitom tijelu. Bez obzira na stav o lutki, Barbie je od 1959. ostvarila prodaju od 800 milijuna prodanih primjeraka u svijetu,te je postala jedna od najpoznatijih svjetskih ikona.
clanak
Opasnost kratkih valova
"U Americi prouavaju u novije vrijeme utjecaj vrlo kratkih valova na ovjeje tijelo. Kako Radio-Umschau javlja, ustanovilo se, da ve valovi od nekoliko decimetara duine, mogu utjecati na finije organe." Ostatak proitajte u lanku.
Autor0000002516
FERDO II
Ferdo ii, hrv. povjesniar (Vinkovci, 09. 03. 1869 - Zagreb, 21. 01. 1940). Studirao je povijest i geografiju u Beu i Zagrebu, gdje je 1892. diplomirao, a 1900. doktorirao povijest. Od 1910. redoviti lan JAZU. Bio je aktivan u polit. ivotu Hrvatske, a 1908. bio je izabran na listi Hrvatsko-srpske koalicije za zastupnika kotara Vinkovci u Hrvatskom saboru. Pristao je potom uz bana N. Tomaia i njegovu Stranku narodnoga napretka, kojoj je 1911. bio tajnik. Bio je sljedbenik genetikoga smjera u historiografiji te je svojim djelima znatno utjecao na budue narataje hrv. povjesniara. Najvei doprinos dao je hrv. medijevistici, posebice razdoblju do XII. st., a niz rasprava i studija (Vojvoda Hrvoje Vuki Hrvatini i njegovo doba (13501416), 1902; Kralj Koloman i Hrvati godine 1102., 1907; Prirunik izvora hrvatske historije, 1914) rezultirao je sintezom Povijest Hrvata u vrijeme narodnih vladara (1925). Neobjavljena graa koju je prikupio po arhivima u Hrvatskoj i Europi uva se u njegovoj ostavtini u HAZU.
Autor0000006441
ANNA MARIA ORTESE
Anna Maria Ortese, prema miljenju talijanske i meunarodne kritike jedna od najveih talijanskih spisateljica, roena je u Rimu 13. lipnja 1914., a umrla u Rapallu 9. oujka 1998. Kao knjievnica postala je slavna svojim drugim djelom, zbirkom pripovijedaka Il mare non bagna Napoli, nagraenom nagradom Viareggio 1953., kada je i objavljena; otada datiraju i spisateljiini problemi jer je zbog svoje kritinosti prema talijanskome intelektualnom i kulturnom svijetu godinama bila marginalizirana. Njezino se stvaralatvo tek naknadnim uvidom poelo cijeniti: vrijednost i dubina njezina djela usporeivane su s djelima Else Morante zbog sposobnosti ocrtavanja situacija koje su sadrajno bliske neorealistikom senzibilitetu, ali su stilski mnogo blie maginom realizmu junoamerikih majstora. Za autoriin stil karakteristian je eksperiment, stalna estetska istraivanja, bez podlijeganja izazovu hermetine ili pretjerano avangardistike forme. Izolacija, osamljenost, ponienja i tragedije obiljeili su itav njezin ivot, kako privatni tako i knjievni, te je uinili tekom i neugodnom osobom spremnom na kritike u zemlji u kojoj je intelektualni ivot bio stalno obiljeen ideolokim svrstavanjem. Kritika je njezino djelo zaslueno vrlo visoko ocijenila, a nakon nekog vremena prepoznala ju je i ira publika, pa Anna Maria Ortese jo i danas postie velik uspjeh u inozemstvu.
Autor0000013256
JURIJ GAGARIN
Jurij Aleksejevi Gagarin (kraj Gatska, 9. oujka 1934. - kraj Moskve, 27. oujka 1968.), sovjetski astronaut i vojni pilot, ujedno prvi ovjek koji je otputovao u svemir 12. travnja 1961. godine u svemirskoj letjelici Vostok 1. Let je trajao 1 sat i 48 minuta. Poginuo je pri rutinskom letu (kao probni pilot) u dvosjedu s jo jednim pilotom. Nakon njegove smrti, njegov rodni grad preimenovan je u Gagarin.
Autor0000000924
CHARLES BUKOWSKI
Henry Charles Bukowski Mlai (Andernach, 16. kolovoza 1920. - San Pedro, 9. oujka 1994., ), ameriki knjievnik, predstavnik drugog vala beat generacije. Bukowski je erotski pisac, poznat po autobiografskoj kvintologiji o svom alter egu Henryu Chinaskom. Pijanac, ali i plodan pisac. Otac ga je stalno tukao i poniavao, a majka ga nije branila. Studirao je dvije godine na koledu. Prijatelj je pisca Williama Saroyana. U 21. poinje pisati, ali ozbiljno poinje oko 35. godine. Volio je prie Ernesta Hemingwaya i romane koje je napisao David Herbert Lawrence. Pisao je pjesme, prozu, i nekoliko odlinih eseja. Objavljivao je do 1992. Umro je od leukemije.